Οικολογία

Για να ξέρουμε τι τρώμε

Το πρότυπο Agro 7 που αφορά τις προδιαγραφές για την παραγωγή προϊόντων από ζώα (γάλα, κρέας, τυρί κλπ) που δεν εκτρέφονται με Γενετικά Τροποποιημένες Ζωοτροφές, εγκρίθηκε με απόφαση από τον νεοσύστατο Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛΓΟ) Δήμητρα.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το πρότυπο Agro 7 που αφορά τις προδιαγραφές για την παραγωγή προϊόντων από ζώα (γάλα, κρέας, τυρί κλπ) που δεν εκτρέφονται με Γενετικά Τροποποιημένες Ζωοτροφές, εγκρίθηκε με απόφαση από τον νεοσύστατο Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛΓΟ) Δήμητρα.
Εξέλιξη η οποία προήλθε έπειτα από καταγγελίες και πιέσεις ετών, καθώς και προτάσεων ενάντια στην χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών από πλειάδα φορέων. Έτσι το στοίχημα πλέον, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις του υπουργείου, είναι η άμεση υλοποίηση των διαδικασιών εφαρμογής της συγκεκριμένης απόφασης ώστε σε έξι μήνες να τεθεί το συγκεκριμένο πρότυπο σε εφαρμογή.
Πρόκειται για ένα μοντέλο διασφάλισης της συνέχειας μεταξύ των κρίκων της αλυσίδας παραγωγής ζωικών προϊόντων.
Το συγκεκριμένο πρότυπο περιλαμβάνει απαιτήσεις που πρέπει να τηρούν όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή γάλατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος, αυγών και ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας.
Το πρότυπο
Agro 7 οργανώνεται σε δέκα ενότητες απαιτήσεων με τις οποίες καλούνται να συμμορφωθούν όλες οι επιχειρήσεις που έχουν ως αντικείμενό τους την παραγωγή ζωοτροφών, την εκτροφή ζώων/πουλερικών/ιχθύων, την παραγωγή και διάθεση καθώς και την αγορά προϊόντων ζωικής προέλευσης.
Η πιστοποίηση που θα δίνεται για την εφαρμογή των απαιτήσεων αυτών, θα προσφέρει στα τελικά προϊόντα το πλεονέκτημα να φέρουν το εθνικό σήμα πιστοποίησης που θα δηλώνει ότι προέρχονται από ζώα που δεν εκτρέφονται με Γενετικά Τροποποιημένες Ζωοτροφές.
Οι επιπτώσεις, τόσο στην οικονομία από το κόστος εισαγωγής μεταλλαγμένης σόγιας και καλαμποκιού ως ζωοτροφών, όπως άλλωστε και στην δημόσια υγεία όπου η κατανάλωση τροφίμων ευρείας κατανάλωσης χωρίς να γίνεται γνωστό αν προέρχονται από ζώα που εκτρέφονται με μεταλλαγμένα η όχι, καθώς και οι γενικότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον, είναι τεράστιες. Φύση και άνθρωποι μετατρέπονται σε πειραματόζωα χωρίς την θέληση τους.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία τα μεταλλαγμένα, άρα και οι αντίστοιχης προέλευσης ζωοτροφές, μπορούν να κυκλοφορούν νόμιμα και στην Ελλάδα εφόσον υπάρχει η ανάλογη επισήμανση. Χωρίς να υπάρχει οργανωμένη και αποδοτική καλλιέργεια εγχώριων ζωοτροφών η εξάρτηση από την εισαγωγή μεταλλαγμένων είναι μεγάλη. Κάτι που συναντάται στην χώρα μας τόσο από μεγάλες μονάδες όσο και από μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Στην καθημερινότητα τώρα, η χρήση του συγκεκριμένου τύπου ζωοτροφών, ηθελημένα η αθέλητα, δεν ακολουθεί πάντα ως συνοδευτική πληροφορία το τελικό προϊόν στο ράφι η στον πάγκο. Η ακόμα κι αν υπάρχει να μην γίνεται εύκολα κατανοητή. Με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην γνωρίζουν στην πραγματικότητα τι τρώνε.
Γι΄αυτό και κρίνεται επιβεβλημένη η θέσπιση εθνικού προτύπου που να επισημαίνει τα ζωικά προϊόντα όταν αυτά έχουν τραφεί με Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς. Για να ξέρουμε τι τρώμε δηλαδή.

Οικολογία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικολογία: Περισσότερα άρθρα