Με δεδομένο το ενδιαφέρον του κόσμου λοιπόν για τον χώρο, τα υπουργεία Πολιτισμού (ΥΠΠΟΤ) και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) από το 2003 όταν το κτήμα περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, τώρα προσπαθούν να ξεκολλήσουν την υπόθεση, μιας και εκλογές έρχονται και η επίλυση ενός τέτοιου ζητήματος σίγουρα θα βοηθούσε.
Το ΥΠΕΚΑ προσβλέπει σε δραστηριότητες που θα προστατεύσουν το περιβάλλον, θα προβάλλουν την ιστορική του αξία, αλλά και θα αναδείξουν το κτήμα σε πάρκο οικολογίας με πρακτικές βιολογικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας, η ακόμα και εναλλακτικής γεωργίας.
Το σχέδιο ανάπτυξης του Τατοΐου υπολογίζεται να ετοιμαστεί έως το καλοκαίρι. Στο μεταξύ προχωρούν τα ζητήματα της περίφραξης και της φύλαξης, ενώ στόχος είναι ο φορέας Τατοΐου να έχει την δυνατότητα άντλησης πόρων από το Πράσινο Ταμείο.
Σε σχέση με τα ίδια τα κτήρια του κτήματος το ανάκτορο θα αδειάσει από κούτες και αντικείμενα ως τις αρχές Μαΐου και θα ακολουθήσει η αρχιτεκτονική μελέτη.
Στόχος εδώ είναι να μην κινδυνέψουν να χαθούν τα 6,5 εκατ. ευρώ (δόθηκε το 1,5 εκατ.) του ΕΣΠΑ κινούμενοι μέσα στα χρονικά πλαίσια του.
Όσο για τα υπόλοιπα κτίρια του κτήματος, ελλείψει εθνικών πόρων μελέτες δεν έχουν γίνει. Πραγματοποιούνται μόνο μικρές σωστικές επεμβάσεις και προχωράει το έργο της συντήρησης κτηρίων, κινητών αντικειμένων και η συντήρηση των τοιχογραφιών του Κοιμητηριακού Ναού της Αναστάσεως.
Ο στόχος λοιπόν που γίνεται κατανοητό ότι έχει τεθεί για το Τατόι στην συγκεκριμένη πολιτική και οικονομική συγκυρία από την πολιτεία, είναι η ύπαρξη ενός συνδυασμού σε καθορισμένο πάντα πλαίσιο, κρατικής παρουσίας με ιδιωτικούς φορείς, ώστε να μπορεί το κτήμα στο μεγαλύτερό του βαθμό να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο.