Το νομοσχέδιο για τα δάση είναι ακόμη σε διαβούλευση και αναμένεται το ψήφισμα. Με το νομοσχέδιο γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί όσο το δυνατόν η αυθαιρεσία, ειδικά στις καμένες δασικές εκτάσεις, πρώτον με την απαγόρευση της εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών και της έκδοσης οικοδομικών αδειών, και δεύτερον με πιο αυστηρά κριτήρια για τον ορισμό του δάσους. Η υπουργός τόνισε ότι είναι μια πολύ σημαντική κίνηση η υπερψήφιση από την Αντιπολίτευση, καθώς σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον, ειδικά στο κομμάτι της προστασίας, δεν πρέπει να μπαίνουν κομματικές γραμμές. Πιστεύει ότι είναι κάτι, το οποίο ξεπερνάει τα κόμματα και αφορά την κοινωνία στο σύνολό της.
Η κ.Μπιρμπίλη σε συνέντευξη της στο ραδιοφωνικό σταθμό flash και μιλώντας με τους δημοσιογράφους, Κύρτσο και Σταματόπουλο, μίλησε ξεκάθαρα για τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο και από που προέρχονται. Συγκεκριμενοποίησε τις αντιδράσεις ότι προέρχονται κυρίως από τρεις μεγάλες ομάδες:
–Η μια, αφορά την κριτική ότι το νομοσχέδιο είναι σε ένα βαθμό αποσπασματικό και παραδέχτηκε ότι είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο έχει πιλοτική κυρίως εφαρμογή, γιατί αφορά μόνο στα καμένα της Αττικής, ενώ υπάρχουν και άλλες περιοχές, που έχουν υποστεί τέτοιου είδους καταστροφές.
-Η δεύτερη ομάδα αφορά αντιδράσεις κυρίως από κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, μια περιοχή που ίσως σήμερα έχει τις μεγαλύτερες οικιστικές πιέσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Η υπουργός θεωρεί λογικό όταν σε έναν πολίτη, του λες ότι για 12 μήνες δεν θα μπορέσεις να χτίσεις μέχρι να κυρώσω τους δασικούς χάρτες, τότε δημιουργείται κοινωνική αναστάτωση.
-Και η τρίτη ομάδα, η κριτική της οποίας έχει να κάνει με το νομοσχέδιο, που ίσχυε μέχρι τώρα και όριζε το δάσος, δηλαδή όριζε τα κριτήρια του δάσους, τα οποία με το νέο νομοσχέδιο καταργούνται και αντικαθίστανται από πολύ αυστηρότερα, κάτι που είναι σαφής πολιτική επιλογή.
Ανανέωσε τη δέσμευση του Υπουργείου ότι σε έξι-επτά μήνες περίπου θα υπάρξει μια ολοκληρωμένη δασική νομοθεσία, που θα βάζει στο τραπέζι όλα τα θέματα που έχουν κριθεί με τον προηγούμενο νόμο του 2003. Μια προθεσμία, που δεν είναι τυχαία, γιατί θα έχουμε και μια απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ακριβώς για τα κριτήρια του δάσους, το τι είναι δάσος. Είναι μια συζήτηση που γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης αναφέρθηκε ότι οι πέντε ορεινοί όγκοι γύρω από την Αττική θα γίνουν εθνικοί δρυμοί με Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να μπουν σε καθεστώς απολύτου προστασίας.