Ίσως να είναι η μεγαλύτερη αλήθεια για τη διατροφή μας σήμερα! Ότι δηλαδή σε δύσκολους διατροφικούς καιρούς με χημικά πρόσθετα και ορμόνες, δεν υπάρχει κανένας τρόπος διατροφής, που να μπορεί να χαρακτηριστεί απόλυτα υγιεινός. Για να ενισχύσουμε την άμυνα μας απέναντι στις ασθένειες, δε πρέπει να αποκλείσουμε καμία τροφή από το διαιτολόγιο μας. Όμως υπάρχουν τροφές, όπου ενδείκνυνται για συγκεκριμένες ασθένειες, έπειτα από επιστημονικές ενδείξεις και τεκμηριωμένες μελέτες.
Η φύση έχει τα φάρμακα της
Για τη ΧΟΛΗΣΕΡΙΝΗ: ταχίνι, λιναρόσπορος, βρώμη, λινέλαιο και λιπαρές ουσίες (με εστέρες στανόλης), όσπρια, λαχανικά, ψάρια και φρούτα..
Για την ΥΠΕΡΤΑΣΗ: σκόρδο, μαύρο ρύζι, ανάλατες ελιές, λευκάκανθα, τίλιο, κρεμμύδι, αντράκλα, μελισσόχορτο, μαρούλι, λεβάντα, εσπεριδοειδή….
Για την ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΩΣΗ: ωμά λαχανικά, φρέσκα φρούτα, λεμόνι, πιπεριές, κρεμμύδι, σκόρδο…
Για την ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ: γάλα, τυριά, γιαούρτι, ψάρια, αρακάς, μπρόκολο, καρύδια, λαχανικά…
Για το ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ ΙΙ: σέλινο, ραδίκια, αγκινάρες, τσουκνίδα, κρεμμύδια, φασκόμηλο….
Για το ΕΛΚΟΣ: αμύγδαλα, θυμάρι, γλυκόριζα…
Για τη ΔΥΣΠΕΨΙΑ: άνηθος, αγκινάρα, χαμομήλι, κύμινο, λεμόνι, λουίζα, θυμάρι, μαστίχα, ρίγανη, μέντα, μάραθο, εστραγκόν…
Για τα ΝΕΦΡΑ: άνηθος, ανανάς, σπαράγγια, αγκινάρα, σέλινο, μάραθο, δάφνη, μαϊντανός, κεράσια…
Για το ΣΥΚΩΤΙ: αγκινάρες, καρότα, λεμόνι, λάχανο, ελαιόλαδο, πικραλίδα, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, ραπανάκια…