Δευτέρα, 26 Αυγ.
30oC Αθήνα

Η Ο.Κ.Ε. γνωμοδοτεί για ΑΠΕ, Συσκευασίες και εναλλακτική διαχείριση

Η Ο.Κ.Ε. γνωμοδοτεί για ΑΠΕ, Συσκευασίες και εναλλακτική διαχείριση

Από τις 11.1.2010, η κ. Μπιρμπίλη, απέστειλε προς γνωμοδότηση στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Ο.Κ.Ε.) τα σχέδια Νόμου

Συνήλθε χθες, Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010, η Ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ.Ε.), προκειμένου να εκφράσει Γνώμη επί του Σχεδίου Νόμου «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», που ζήτησε η κ.Μπιρμπίλη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το Σχέδιο Νόμου έρχεται να ρυθμίσει όλα τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα μας και να θεραπεύσει τις αδυναμίες του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου. Μέσω του Σχεδίου Νόμου επιδιώκεται η επιτάχυνση της ανάπτυξης της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, κυρίως μέσα από ρυθμίσεις, που στοχεύουν στη μείωση των διαδικαστικών καθυστερήσεων. Η επιλογή αυτή είναι απολύτως ορθή, γιατί η χρονική υστέρηση της χώρας στην ανάπτυξη των έργων αυτών δεν πηγάζει από την έλλειψη αξιοποιήσιμου (αιολικού, ηλιακού κ.λπ.) δυναμικού ή επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά είναι κυρίως προϊόν διαδικαστικών δυσκολιών.

Επίσης η Ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ.Ε.), χθες συνήλθε προκειμένου να εκφράσει Γνώμη επί του Σχεδίου Νόμου «Συσκευασίες και εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων – Ίδρυση Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π.)». Αξιολογώντας το προτεινόμενο σχέδιο τροπολογιών, η Ο.Κ.Ε. κρίνει ότι αυτό κινείται σε θετική κατεύθυνση. Οι προτεινόμενες τροπολογίες αναβαθμίζουν το ρόλο και ενισχύουν την εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών. Η αναβάθμιση του Οργανισμού επιτυγχάνεται τόσο με την ικανοποίηση των αναγκών του σε τακτικό προσωπικό, όσο και με την αύξηση των πόρων του. Πρόταση της Ο.Κ.Ε. είναι να γίνει ο Οργανισμός υπεύθυνος και υπόλογος για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των υπόχρεων διαχειριστών στην εφαρμογή του νόμου.

 

 

 

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε