Η Ιαπωνία, η κυβέρνηση της οποίας εξετάζει την εφαρμογή νέας ενεργειακής πολιτικής μετά το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα, προσανατολίζεται σε μια αναλογία παραγωγής του 15% ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς το 2030, σχεδόν δύο φορές μικρότερη σε σχέση με πριν, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος.
“Ποσοστό 15% της ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς θα πρέπει να αποτελεί τη βάση” της ενεργειακής πολιτικής για το 2030, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Γκόσι Χοσόνο, παρότι επισήμως τίποτε δεν έχει αποφασιστεί.
Μια επιτροπή που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό του υπουργείου Βιομηχανίας παρουσίασε τέσσερις πιθανές επιλογές, με αντίστοιχα ποσοστά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς 0%, 15%, 20-25% και 35%.
Ο στόχος του 15% θα επιτευχθεί εάν επαναλειτουργήσουν οι υπάρχοντες αντιδραστήρες οι οποίοι σήμερα δεν λειτουργούν, αφού θα έχει δοκιμαστεί η ασφάλειά τους, αν δεν κατασκευαστούν νέοι κι αν σταματήσει η εκμετάλλευσή τους ύστερα από 40 χρόνια λειτουργίας (ούτε νωρίτερα, ούτε αργότερα).
Συνεπώς, σύμφωνα με τον Χοσόνο, η αναλογία του 15% κρίνεται ότι είναι η πιο ρεαλιστική.
Η προηγουμένη ενεργειακή πολιτική πριν από την καταστροφή στη Φουκουσίμα που προκλήθηκε από ένα ισχυρό σεισμό και ένα γιγάντιο τσουνάμι που σάρωσε τη βορειανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011, προέβλεπε την παραγωγή του 50% τουλάχιστον της ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς το 2030.