Οικολογία

Ημερίδα των Ελλήνων Ωκεανογράφων για τη χρήση της τηλεπισκόπησης

Η τηλεπισκόπηση στη παρακολούθηση και προστασία των θαλασσών

Την ημερίδα “Η χρήση της τηλεπισκόπησης στη παρακολούθηση της θαλάσσιας ρύπανσης στην Ανατολική Μεσόγειο” διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Ωκεανογράφων, την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010, στο Αμφιθέατρο Δρακόπουλος στο Κεντρικό Κτίριο Πανεπιστημίου Αθηνών (Προπύλαια). Η Ημερίδα θα ξεκινήσει στις 10.00 πμ και διοργανώνεται από το Σύλλογο Ελλήνων Ωκεανογράφων, το Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος και το Τμήμα Περιβάλλοντος της IUPAC. Ο Καθηγητής Χημείας κ Μάνος.Δασενάκης δήλωσε στο NEWSIT: “Η τηλεσκόπηση είναι μια τεχνολογία αιχμής, η οποία με την εφαρμογή της θα βοηθήσει πολύ στη παρακολούθηση της περιβαλλοντικής ποιότητας των θαλασσών και τη προστασία τους. Και πρέπει να κατευθυνθεί σ’αυτή τη κατεύθυνση”.

Θα μιλήσουν επιστημονικοί συνεργάτες, όπως ο κ.Ν. Αδακτύλου (Τμήμα Φυσικής, Παν.Αθηνών) για τις βασικές αρχές και εφαρμογές της δορυφορικής τηλεπισκόπησης, ο Αν. Καθηγητής, Εμμ. Δασενάκης για την εφαρμογή της δορυφορικής τηλεπισκόπησης στην ωκεανογραφία, καθώς και συνδυασμός με κλασσικές ωκεανογραφικές τεχνικές. Επίσης ο Καθηγ. Ι. Ν. Χατζόπουλος (Τμήμα Περιβάλλοντος, Παν. Αιγαίου) για τα συστήματα τηλεπισκόπησης και μέθοδοι, που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση της θαλάσσιας ρύπανσης και ο Δρ. Δ. Ραίτσιος, ΕΛΚΕΘΕ για κλιματικές αλλαγές και θαλάσσια οικολογία μέσω δορυφορικής ωκεανογραφίας. Δύο ακόμη ενδιαφέρουσες εισηγήσεις θα ακολουθήσουν, όπως αυτή του Καθηγητή Γ. Ζαλίδη (Τμήμα ΑΠΘ) για παρακολούθηση υγροτόπων και παρακείμενων αγροτικών περιοχών με τηλεπισκόπηση, καθώς και του Δρ. Εμμ. Οικονόμου (Παν. Southampton) για τις εφαρμογές δορυφορικών δεδομένων θαλάσσιας τηλεπισκόπισης στο Αιγαίο. Γύρω στις 4.00 μμ θα γίνει η κοπή Πίτας του Συλλόγου Ελλήνων Ωκεανογράφων.

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές της τηλεσκόπησης,  που αφορούν πολλές ειδικότητες, όπως δασολόγων, αρχαιολόγων, περιβαλλοντολόγων…κα. Η τηλεσκόπηση δασικών πυρκαγιών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά για τη χαρτογράφηση του συνόλου των καμένων δασών σε ολόκληρη τη χώρα από δορυφορικές εικόνες. Είναι γνωστό ότι λεπτομερή χαρτογράφηση των καμένων δασών της Πάρνηθας έγινε με τηλεσκόπηση από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υπολογίζοντας σε περίπου 50.400 στρέμματα τις απώλειες. Η δορυφορική τηλεπισκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί: στον σχεδιασμό για την πρόληψη της πυρκαγιάς (χαρτογράφηση της καύσιμης ύλης – αποτύπωση δασικών δρόμων, βελτιστοποίηση διαδρομών), ανίχνευση της πυρκαγιάς, στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, στην εκτίμηση των επιπτώσεων της φωτιάς κι έκτασης των νησίδων υγιούς βλάστησης, που έχει διασωθεί εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς…

 

Οικολογία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικολογία: Περισσότερα άρθρα