Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, το οργανωμένο έγκλημα είναι υπεύθυνο για την αποψίλωση των τροπικών δασών σε ποσοστό που αγγίζει το 90%.
Η προστασία των δασών έχει καταστεί πρωταρχικό περιβαλλοντικό ζήτημα για τους ακτιβιστές που αναζητούν τις κύριες αιτίες της αποψίλωσης καθώς τα δάση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% παγκοσμίως έχουν ήδη καταστραφεί.
Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον κυκλοφόρησε πρόσφατα μια ανησυχητική έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι το οργανωμένο έγκλημα είναι υπεύθυνο για το 50 – 90% της παράνομης υλοτομίας σε τροπικές χώρες του Αμαζονίου, της Κεντρικής Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον κυκλοφόρησε το «Πράσινος άνθρακας: Μαύρο Εμπόριο» σε συνεργασία με την Ιντερπόλ.
Το παράνομο εμπόριο ξυλείας, το οποίο αντιστοιχεί στο 15 – 30% της βιομηχανίας υλοτομίας, εκτιμάται ότι αποφέρει κέρδος από 30 εκατομμύρια έως 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνικές απόκρυψης των καρτέλ, η έκθεση διαπιστώνει ότι το ποσοστό της παράνομης υλοτομίας αυξάνεται.
«Η παράνομη υλοτομία δεν βρίσκεται σε ύφεση, αλλά αναπτύσσεται καθώς τα καρτέλ γίνονται όλο και πιο οργανωμένα», σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εισαγωγή της έκθεσης.
Ωστόσο, τα αρχεία που τηρούνται για εισαγωγές και εξαγωγές δεν μπορούν να αποτελέσουν μια πλήρης καταγραφή της νόμιμης υλοτομίας, καθώς οργανωμένες εγκληματικές ομάδες συχνά πλαστογραφούν άδειες, παραβιάζουν βάσεις δεδομένων και δωροδοκούν αξιωματούχους για να μεταφέρουν ξυλεία.
«Αυτό που μας έχει σοκάρει ιδιαίτερα είναι το ποσοστό της ξυλείας που δεν αιτιολογείται,” αναφέρει ο συγγραφέας Christian Nelleman στο New Scientist.
Καθώς η πρακτική αυτή είναι ιδιαίτερα επικερδής, οι εγκληματικές οργανώσεις πιθανότατα θα συνεχίσουν την παράνομη υλοτομία σε βάρος του περιβάλλοντος και των αυτόχθονων πληθυσμών.
Η έκθεση απευθύνει έκκληση για τη δημιουργία μιας διεθνώς συντονισμένης ομάδας που θα περιορίσει τέτοιες πρακτικές.
Χωρίς οργανωμένη προσπάθεια μεταξύ των κρατών, τα καρτέλ θα μπορούν να αποφεύγουν τις αρχές μεταφέροντας τις δραστηριότητές τους από το ένα σημείο στο άλλο, καταλήγει η έκθεση.
«Όσο τα κέρδη από την παράνομη υλοτομία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και οι κίνδυνοι ελάχιστοι, η πιθανότητα να σταματήσουν τέτοιες παράνομες πρακτικές είναι εξαιρετικά χαμηλή», σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης.
Παρόλο που οι άμεσες επιπτώσεις της αποψίλωσης των δασών είναι καλά τεκμηριωμένες, τα δάση εξαφανίζονται και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για τον πλανήτη θα είναι πολύ σοβαρές.
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ως αποτέλεσμα της αποψίλωσης των δασών, έχει επιβεβαιωθεί ότι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην κλιματική αλλαγή.