H έκτακτη εισφορά για τα φωτοβολταικά κυκλοφορούσε ως φήμη εδώ και αρκετό καιρό έχοντας προϊδεάσει την συγκεκριμένη αγορά. Υπήρχαν, πάντως, και κάποιοι που «έπεσαν» από τα σύννεφα, έχοντας λάβει, μάλιστα, διαβεβαιώσεις…
«Εμείς είχαμε λάβει επανειλημμένως διαβεβαιώσεις από τον υφυπουργό, κ. Παπαγεωργίου ότι δεν θα υπάρξει εισφορά στα υδροηλεκτρικά και στα αιολικά, διότι είναι οι κλάδοι που έχουν την μικρότερη τιμή 0,089 ανά κιλοβατώρα και είναι κλάδοι που είναι εντάσεως κεφαλαίου και παράγουν ενέργεια ολόκληρο το 24ωρο» λέει ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών.
Αυτό είχαν λάβει ως διαβεβαίωση επανειλημμένα και αυτό είχε ειπωθεί ενώπιον και πολλών άλλων, από τον υφ. ΠΕΚΑ και δεν ήταν μια συζήτηση κατ ιδίαν…
Ωστόσο οι διαβεβαιώσεις δεν ίσχυσαν και το ερώτημα που προκύπτει είναι τι άλλαξε, μέχρι την τελική απόφαση.
Είχαν προβλεφθεί οι αντιδράσεις για τα φωτοβολταικά κι έτσι ακολουθήθηκε η στρατηγική του «χρυσού» χαπιού;
Εκ του πονηρού αφού υπήρξανε έντονες αντιδράσεις μπήκαν στο «τσουκάλι» και οι άλλες ΑΠΕ έτσι ώστε να ισοσταθμιστεί η «χασούρα» από την τελική αναδίπλωση για τις ΑΠΕ;
Η από την αρχή, ήταν ειλημμένη απόφαση να συμπεριληφθούν όλες οι ΑΠΕ;
«Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι σου παίρνει 10% του τζίρου σου εκ των προτέρων, όταν αυτόν τον τζίρο δεν στον πληρώνει δηλαδή σε καθυστερεί 5 με 6 μήνες να σε πληρώσει και επί του τζίρου που δεν σου πληρώνει να κρατεί και το 10%. Ταμειακά σου δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα» λέει ο κ. Κακιόπουλος.
Δεν συμφωνεί με την έκτακτη εισφορά στα φωτοβολταικά θεωρεί, όμως, ακόμη πιο άδικο, το μέτρο αυτό στις άλλες ΑΠΕ
«Το γεγονός ότι τα υδροηλεκτρικά έχουν την μικρότερη τιμή της κιλοβατώρας 0,089 σε σχέση με το 0,30 που είναι η τιμή των φωτοβολταϊκών αυτό σημαίνει ότι το 0,30 των φωτοβολταϊκών γίνεται 0,20 με το χαράτσι το οποίο παραμένει πάρα πολύ υψηλότερο των υδροηλεκτρικών οπότε είναι εξαιρετικά άδικο».