Site icon NewsIT
20:17 | 01.05.12

To Ελληνο-Γερμανικό Επιμελητήριο για το ΗΛΙΟΣ

To Ελληνο-Γερμανικό Επιμελητήριο για το ΗΛΙΟΣ
Newsit Newsroom

Έχουν ακουστεί πολλά. Θα «ξεπληρώσει» μέρος του ελληνικού χρέους, θα δημιουργήσει σημαντικές θέσεις εργασίας, θα πουλάμε ενέργεια στη Γερμανία αλλά δεν υπάρχουν δίκτυα μεταφοράς κτλ.

Η φαντασία ειδικών και μη οργιάζει ενώ η φημολογία δεν διαλύθηκε ακόμη και από την πρόσφατη παρουσίαση του ΥΠΕΚΑ στο Μέγαρο Μουσικής. Ενας από τους παράγοντες που έχουν ασχοληθεί με το θέμα καταθέτει την άποψη του για το περίφημο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ. Πρόκειται για τον Αθανάσιο Κελέμη, Ειδικό Σύμβουλο του Ελληνο-Γερμανικού Επιμελητηρίου.

Τι λένε στη Γερμανία για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, γιατί εδώ έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν εάν μπορεί να υλοποιηθεί.

Έχουν γίνει επανειλημμένα προσπάθειες με αντιπροσωπείες του ΥΠΕΚΑ, που επισκέφτηκαν την Γερμανία, να συντονιστούνε οι στρατηγικές και οι προβλέψεις και οι θέσεις που έχει κάθε μία χώρα στο έργο. Στην τελευταία επίσκεψη που έγινε στην Γερμανία έγινε μία ουσιαστική κουβέντα η οποία οδηγεί ουσιαστικά σε μια συγκεκριμένη τιμή, ένα πεδίο τιμών πιο συγκεκριμένα, στο οποίο μπορούν να φανταστούν οι Γερμανοί εταίροι ότι μπορεί να διαμορφωθεί η γερμανική «ταρίφα» για να υλοποιηθεί αυτό το έργο.
Ξέρετε η τιμή της ενέργειας διαπραγματεύεται σε διεθνή χρηματιστήρια και εδώ προσπαθεί η Ελληνική κυβέρνηση να σταθεροποιήσει αυτή την τιμή σε ένα πλαίσιο που να αντιπροσωπεύει και την βιωσιμότητα του συνολικού εγχειρήματος.
 
Το “ΗΛΙΟΣ” ανήκει στους Γερμανούς;
 
Όχι βέβαια, αλλά η Γερμανία θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός εταίρος, ο οποίος θα αγοράζει την παραγόμενη ενέργεια από το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ. Άρα σαν σημαντικός μελλοντικός εταίρος προσπαθεί με την ελληνική κυβέρνηση να προσδιορίσει μαζί του το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα καθοριστεί αυτή η εμπορική τιμή του παραγόμενου ρεύματος από την ηλιακή ενέργεια.
 
Σε ποιά φάση βρίσκεται ο σχεδιασμός του;
 
θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθούν επενδυτές που θα επενδύσουν σε αυτή την μορφή ενέργειας. Είναι ένα μεγαλεπήβολο σαφέστατα έργο αλλά προς την σωστή κατεύθυνση. Η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε πρόσφατα το νόμο όπου θεσμοθετείτε το έργο στην μορφή μιας εταιρίας η οποία θα το διαχειριστεί. Νομίζω ότι από ελληνικής πλευράς έχουν γίνει τα απαραίτητα πρώτα βήματα. Αυτό που απομένει είναι να βρεθούν επενδυτές και να καθοριστούν λογικές τιμές σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα στις οποίες θα μπορέσει ο καταναλωτής, πιθανόν ο Γάλλος ή οποιοσδήποτε άλλος να αγοράσει αυτή την ενέργεια.
 
Επομένως, δεν έχει εξασφαλιστεί η απορρόφηση της παραγόμενης ενέργειας στο εξωτερικό.
 
Ακριβώς αυτό είναι το ζητούμενο. Βέβαια ένα μεγάλο τμήμα της ενέργειας θα μπορούσε να απορροφηθεί και από την ελληνική κατανάλωση. Μην ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι ιδιαίτερα που έχουμε αυξημένες ενεργειακές ανάγκες στο παρελθόν είχαμε εισαγωγή ενέργειας από όμορες χώρες.
 
Μπορούν τα φωτοβολταικά να βοηθήσουν έτσι ώστε να ενισχυθεί η αποπληρωμή του χρέους και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας;
 
Κοιτάξτε θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, ειλικρινά σας το λέω, διότι είμαι υπέρμαχος της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ελληνικό ενεργειακό ισοζύγιο, όπου σας είπα και πριν παρακολουθώντας από το 2003 όχι σαν ειδήμων τεχνοκράτης αλλά προς τον βαθμό εξέλιξης είχαμε διαμορφώσει πολλές φορές ένα πλαίσιο το περασμένο χρονικό διάστημα που φέραμε σε επαφή ελληνικές με γερμανικές εταιρίες.
Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη όλη αυτή την εξέλιξη διαπίστωσα ότι αργήσαμε πάρα πολύ. Είναι κρίμα που το λέω. Από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να είμαι και θετικός, να δώσω μια νότα αισιοδοξίας και πιστεύω ακράδαντα ότι οι ΑΠΕ μπορούν να συνεισφέρουν όχι μόνο στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας αλλά με το ΗΛΙΟΣ να εξάγουμε ένα προϊόν το οποίο να είναι ανταγωνιστικό στις ευρωπαϊκές αγορές.
 
Άρα πιστεύω ότι οι ΑΠΕ μπορούνε να δημιουργήσουνε νέες θέσεις εργασίας. Ο υπουργός, αν δεν κάνω λάθος πρόσφατα είχε αναφέρει ότι το ΗΛΙΟΣ θα δημιουργήσει έως και 60.000 θέσεις εργασίας, τώρα μπορεί να μην είναι τόσες αλλά σαφέστατα δημιουργούνται αρκετές θέσεις εργασίας και στην φάση κατασκευής του έργου αλλά και στην φάση συντήρησης αργότερα.
 
Δημιουργείται δηλαδή και εδώ μια μεγαλύτερη υπηρεσία με την έννοια ότι διαθέτουμε ορισμένες εταιρίες που ήδη παράγουν φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα, άρα να μην τις ξεχνάμε και αυτές. Δεν θέλουμε εισαγωγή μόνο πάνελ από το εξωτερικό, πρέπει να υποστηρίξουμε και την εγχώρια παραγωγή μας, για να μείνει ένα μεγάλο ποσοστό της υπεραξίας μέσα στη χώρα.
 
 
Γενικότερα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον απο γερμανούς επενδυτές στον τομέα της ενέργειας;
 
Ναι υπάρχει ακόμα ενδιαφέρον. Η εικόνα μας στο εξωτερικό και σε όλον τον κόσμο είναι μιας χώρας που αντιμετωπίζει πάρα πολλά οικονομικά προβλήματα και που πρώτα πρέπει να κάνει το «homework» που λέμε, δηλαδή μια σειρά από ρυθμίσεις, να αλλάξει κάποια πράγματα, να σταθεροποιηθεί η βάση έτσι ώστε να μπορέσουν να έρθουν οι νέοι επενδυτές, οι επενδυτές στον τομέα της ενέργειας για να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες.
Βλέπουμε παρόλη την κρίση δεν παύουν να έρχονται στο επιμελητήριο ερωτήσεις για επενδύσεις μικρής κλίμακας, μεσαίας κλίμακας, μεγάλης κλίμακας, δεν υλοποιούνται όμως οι περισσότερες από αυτές αλλά υπάρχει ενδιαφέρον.
 
Φανταστείτε να είχαμε και ένα σταθερό περιβάλλον, το οποίο να έδινε σιγουριά και κάποια εγγύηση στον επενδυτή, όχι τόσο με την μορφή της επιχορήγησης, επιδότησης αλλά ενός σταθερού πλαισίου φορολογικού και νομοθετικού που να μπορεί να εξασφαλίσει σε βάθος χρόνου την δυνατότητα στον επενδυτή να πάρει πίσω τα λεφτά του.



Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version