Site icon NewsIT

Ηράκλειο: Πράσινη «πρωτεύουσα» με 50.000 δέντρα και φυτά

11.10.2012 | 15:04
Ηράκλειο: Πράσινη «πρωτεύουσα» με 50.000 δέντρα και φυτά

«Χριστέ μου πως τα ρέγομαι τα δέντρα όντε -ν- αθιούνε, τσι μερακλίδικες καρδιές όντε μονομεριούνε».Κρητικά αρωματικά φυτά θα φυτευτούν στα Ενετικά τείχη σε πολλούς οδικούς άξονες, δρόμους, πάρκα, σε ολόκληρη την πόλη. Για την άρδευση του πρασίνου θα επαναχρησιμοποιηθεί νερό από την τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων.  

Η δημοτική αρχή φιλοδοξεί να προσθέσει αρκετό πράσινο στην πόλη, θα αναβαθμίσει τους χώρους αναψυχής και περιπάτου. Οι προθέσεις της κάνουν λόγο για τριπλασιασμό του ήδη υπάρχοντος πρασίνου.

 
Θα φυτευτούν συνολικά 50.000  δέντρα, θάμνοι και φυτά.
 
Το Ηράκλειο θα γίνει απο τις λίγες πόλεις που μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα μετατραπεί σε  πρότυπο πόλης με σεβασμό στον άνθρωπο.
 
Στα πλαίσια αυτού του πράσινου σχεδιασμού προκηρύχτηκε διαγωνισμός για την φύτευση  πάνω από 7 χιλιάδων μεγάλων δένδρων, θάμνων.
 
Κρητικά αρωματικά φυτά θα φυτευτούν στα Ενετικά τείχη σε πολλούς οδικούς άξονες και δρόμους αλλά  και σε πάρκα σε συνοικίες και γειτονιές της πόλης.
 
Ο προϋπολογισμός για τη προμήθειά τους  ανέρχεται σε 198 χιλ ευρώ με το ΦΠΑ και  ο Ανοιχτός Μειοδοτικός Διαγωνισμός θα διεξαχθεί την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου στη Λότζια.
 
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης με το πράσινο  που αναπτύσσεται στη πόλη, απελευθερώνεται περισσότερο οξυγόνο δεσμεύονται τόνοι σκόνης καθαρίζοντας εντυπωσιακά τον αέρα  και μειώνεται δραστικά  το επικίνδυνο διοξείδιο του θείου στην ατμόσφαιρα συμβάλλοντας  στην καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής των Δημοτών.
 
«Συνεχίζουμε , τόνισε ο Δήμαρχος  τις δράσεις που προβλέπονται στο σχεδιασμό μας για περισσότερο πράσινο αξιοποιώντας διάφορα Ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα για την εξεύρεση πόρων όπως σε αυτή τη φάση που προσπαθήσαμε και καταφέραμε τη χρηματοδότηση αυτού του έργου από το Πράσινο ταμείο».
 
Παράλληλα όπως είπε θα αξιοποιηθεί  για την άρδευση του πρασίνου της πόλης η τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων ως εναλλακτικός υδάτινος πόρος.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version