Τρίτη, 6 Αυγ.
33oC Αθήνα

Και αστέρες του Χόλυγουντ…για το κλίμα !

Και αστέρες του Χόλυγουντ…για το κλίμα !

Θα συναντηθούν με 15.000 ιθαγενείς,  σε ένα από τα φτωχότερα κράτη του κόσμου, για να συζητήσουν για την κλιματική αλλαγή…

Πρόεδροι, πολιτικοί, διανοούμενοι, επιστήμονες και …..αστέρες του Χόλυγουντ θα συναντηθούν με ιθαγενείς και χιλιάδες μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων,  στην πιό  φτωχή χώρα της γης,  για να συζητήσουν για την κλιματική αλλαγή.

«Το Παγκόσμιο Συνέδριο των Λαών για την Κλιματική Αλλαγή και για τα Δικαιώματα της Μητέρας Γης», που θα ξεκινήσει τις εργασίες του την ερχόμενη εβδομάδα στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας, χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο πρωτοποριακές συνόδους της χρονιάς.

Αν και τα αποτελέσματα του συνεδρίου ενδεχομένως δεν θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, τονίζει ότι «αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία για να ακουστούν τα αιτήματα των αναπτυσσόμενων, ειδικά μετά την αποτυχία της Κοπεγχάγης».

Σύμφωνα με τη Guardian, στο πλαίσιο του Συνεδρίου ο Μοράλες θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του μεγαλύτερου δημοψηφίσματος που διεξήχθη ποτέ αναφορικά με τις λύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Ο μόνος τρόπος για να επανέλθουν οι διαπραγματεύσεις στη σωστή τροχιά -όχι μόνο για τη Βολιβία και τα άλλα κράτη αλλά για τη ζωή, τη βιοποικιλότητα και τη μητέρα φύση- είναι να εντάξουμε και πάλι στη διαδικασία την κοινωνία των πολιτών. Το μόνο πράγμα που μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα από την τραγωδία (κλιματική αλλαγή) είναι η άσκηση της παγκόσμιας δημοκρατίας» δήλωσε ο Πάμπλο Σόλο, ο απεσταλμένος της Βολιβίας στην προπαρασκευαστική σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στη Βόννη.

«Δεν θα γίνουν συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών. Οι διαπραγματεύσεις και οι προτάσεις θα γίνουν από τους εκπροσώπους των κοινοτήτων που κινδυνεύουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, από εκπροσώπους οργανισμών και από άτομα που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών. Στόχος μας η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», προσέθεσε.

Περισσότερες από 90 κυβερνήσεις θα στείλουν εκπροσώπους στην Κοτσαμπάμπα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Βολιβίας. Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν επίσης σημαντικοί επιστήμονες και διασημότητες όπως ο Τζέημς Κάμερον, ο σκηνοθέτης του Άβαταρ, και η Σούζαν Σάραντον.

Η διεξαγωγή του Συνεδρίου θα συμπέσει με τις επετειακές εκδηλώσεις για «Τον πόλεμο του Νερού», τον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού που ξεκίνησε το 2000 στην Κοτσαμπάμπα. Οι διαδηλώσεις για το νερό στην ουσία αποτέλεσαν την αφετηρία για το κίνημα κατά της ιδιωτικοποίησης των φυσικών πόρων στη Λατινική Αμερική, ενώ οδήγησαν έμμεσα στην εκλογή του Μοράλες.

«Ελπίζουμε ότι το Συνέδριο θα μας βοηθήσει να επαναφέρουμε την εξουσία πίσω στον λαό. Δεν πιστεύουμε ότι θα συμφωνήσουμε σε όλα, ωστόσο θα ξεκινήσουμε να συζητούμε ανοιχτά και χωρίς φόβο, κάτι που δεν συνέβη στην Κοπεγχάγη», υπογράμμισε ο Πάμπλο Σόλο.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε