Τρίτη, 6 Αυγ.
33oC Αθήνα

«Καμία υποχώρηση για το κλίμα»

«Καμία υποχώρηση για το κλίμα»

 55 χώρες που παράγουν το 78% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου,  δεσμεύθηκαν,  οι ίδιες να περιορίσουν τις εκπομπές τους

Η Επίτροπος για το Κλίμα Connie Hedegaard, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι η ΕΕ οφείλει να αναζητήσει «φιλόδοξες αλλά ρεαλιστικές λύσεις» για τη κλιματική αλλαγή, στην νέα διεθνή διάσκεψη στο Κανκούν του Μεξικού, το Νοέμβριο.

Παράλληλα, παρουσίασε την νέα στρατηγική της Επιτροπής, μετά την διεθνή αποτυχία της Συνόδου της Κοπεγχάγης, το περασμένο Δεκέμβριο.

Στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη μιας δεσμευτικής συμφωνίας για το περιορισμός των εκπομπών ρύπων και «αναγνωρίστηκε» μόνο ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, 55 χώρες που παράγουν το 78% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δεσμεύθηκαν οι ίδιες να περιορίσουν τις εκπομπές τους.

Η Connie Hedegaard επισήμανε ότι παρ όλα αυτά, η σύνοδος δεν ήταν ολοσχερής αποτυχία, ήταν ένα βήμα προόδου, έστω και αν ήταν πολύ μικρότερο από εκείνο που προσδοκούσε η Ευρώπη.

Το σημαντικότερο είναι να διατηρηθεί η δυναμική που αναπτύχθηκε πριν από την Κοπεγχάγη, εν όψει της Συνόδου του Κανκούν ώστε να καταστεί, ακριβώς, δυνατόν να δρομολογηθεί η υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας το 2011.

Επίσης, προειδοποίησε ότι είναι σημαντικό να γίνει σωστή διαχείριση των προσδοκιών, γιατί μια νέα αποτυχία θα βάλει νερό στο μύλο όλων όσων ισχυρίζονται ότι δεν χρειάζεται καμία δεσμευτική συμφωνία.

Είναι απαραίτητο η Σύνοδος στο Κανκούν ,να αποδώσει απτά αποτελέσματα και θα πρέπει να ασκηθούν σημαντικές πιέσεις στις ΗΠΑ και στη Κίνα, συμπλήρωσε η ίδια.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Jo Leinen, εξέφρασε το φόβο ότι οι συνομιλίες για την Κλιματική Αλλαγή, θα έχουν την τύχη των διαπραγματεύσεων της Ντόχα για το παγκόσμιο εμπόριο, με την τελική συμφωνία να αναβάλλεται από χρόνο σε χρόνο.

Σημείωσε δε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ανταλλαγής απόψεων και θέσεων για το ζήτημα, αξιοποιώντας τις ευρύτατες επαφές που έχουν διεθνώς τόσο το Κοινοβούλιο όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε