Τρίτη, 23 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Κίνδυνοι από ποικιλίες μεταλλαγμένου καλαμποκιού

Τρείς ποικιλίες καλαμποκιού αναστατώνουν τη Κομισιόν
Τρείς ποικιλίες καλαμποκιού αναστατώνουν τη Κομισιόν

Ο Μιχ.Τρεμόπουλος δηλώνει ανυπολόγιστο ρίσκο  για τοξικές ποικιλίες καλαμποκιού της Monsanto

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέρουν οι Έλληνες οικολόγοι το θέμα με τις καλλιέργειες μεταλλαγμένων της Μονσάντο. Ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος έθεσε υπόψιν της Κομισιόν πρόσφατη γαλλική μελέτη για τρεις ποικιλίες γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού της συγκεκριμένης εταιρίας, όπου επισημαίνονται τα ανησυχητικά συμπεράσματα. Ζητά αναθεώρηση της ευρωπαϊκής διαδικασίας έγκρισης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, καθώς και επέκταση της σήμανσης και στα προϊόντα από ζώα, που έχουν καταναλώσει μεταλλαγμένες ζωοτροφές.

Στη γαλλική μελέτη τονίζεται ότι οι δοκιμές της εταιρίας για πιθανή τοξικότητα έχουν διαρκέσει μόλις 90 μέρες, αντί για τα απαιτούμενα δύο χρόνια, και κατά συνέπεια οι ποικιλίες αυτές δε μπορούν να θεωρούνται ασφαλείς και θα έπρεπε να απαγορευθούν. Από τις ποικιλίες αυτές, η MON 810 είχε εγκριθεί το 1998 από την Ε.Ε. ως ασφαλής, όμως έχει απαγορευθεί σε έξι τουλάχιστον ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία..), αλλά καλλιεργείται στην Ισπανία κι αλλού.

Ο ευρωβουλευτής ρωτά την Κομισιόν, αν οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αξιολογήσει τα συμπεράσματα της μελέτης, ενώ δήλωσε, «Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι τα μεταλλαγμένα αντιπροσωπεύουν ένα ανυπολόγιστο ρίσκο» και συμπλήρωσε, «Συνεχίζοντας τον αγώνα για μια Ελλάδα και Ευρώπη, ελεύθερες από μεταλλαγμένα, παράλληλα προσπαθώντας να κλείσουμε τα νομικά παραθυράκια, που επιτρέπουν στις εταιρίες να μεταφέρουν κινδύνους από τα προϊόντα τους, στους αγρότες και τους καταναλωτές».

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε