Site icon NewsIT

Κρατικοποίηση των αιολικών πάρκων…

07.04.2010 | 12:26
Κρατικοποίηση των αιολικών πάρκων…

Μόνο το Δημόσιο θα πραγματοποιεί τις μελέτες και στη συνέχεια θα διεξάγει διαγωνισμούς...

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρεί σε «κρατικοποίηση» των αιολικών πάρκων που γίνονται μέσα στη θάλασσα (offshore), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Το Δημόσιο θα είναι εκείνο που θα πραγματοποιεί τις μελέτες και στη συνέχεια θα διεξάγει διαγωνισμούς ανά περιοχή για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι έχουν προωθήσει την υλοποίηση επενδύσεων σε «offshore» αιολικά πάρκα.

Με το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) το Δημόσιο πλέον θα διεξάγει διαγωνισμούς για συγκεκριμένες περιοχές και θα δέχεται προσφορές από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματικούς ομίλους για την κατασκευή αιολικών πάρκων.

Η ενέργεια που παράγεται από τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, τιμολογείται προς 105 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι τιμολόγησης 88 ευρώ που ισχύει για τα χερσαία αιολικά.

Η εν λόγω διαδικασία προϋποθέτει τη δημιουργία μιας άλλης δημόσιας υπηρεσίας, ενώ οι προδιαγραφές, οι μελέτες, οι εμπλοκές με άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου (όπως η Υπηρεσία Εναλίων Αρχαιοτήτων) υπολογίζεται ότι θα καθυστερήσει τις επενδύσεις για περίπου μία δεκαετία. 

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version