Τετάρτη, 7 Αυγ.
34oC Αθήνα

Ξεκίνησε η δίκη για τη ρύπανση της Μεσσαπίας

Ζητείται ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και θεσμικού ρόλου
Ζητείται ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και θεσμικού ρόλου, αλλά κι αύξηση του προσωπικού της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος

Αναλύσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στη περιοχή

Ο αγώνας των κατοίκων έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο, και χθες Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου άρχισε η σημαντική δίκη, όπου εκδικάστηκαν ασφαλιστικά μέτρα, που έχουν καταθέσει περιβαλλοντικοί σύλλογοι και κάτοικοι του Δήμου Μεσσαπίων,  κατά της υδροδοτούσας αρχής (ΔΕΥΑΜ) και του Δημάρχου Μεσσαπίων κ. Α. Μπαζώτη, σχετικά με την ανίχνευση Cr(VI) στο πόσιμο νερό στα Δημοτικά Διαμερίσματα Ψαχνών, Καστέλλας, Νεροτριβιάς Δάφνης και Κοντοδεσποτίου. Ο Καθηγ.Ζαμπετάκης δήλωσε στο NEWSIT “Η δίκη πήγε καλά! Μέχρι τη Τρίτη πρέπει να καταθέσουμε τα υπομνήματα και σε ένα μήνα θα έχει βγει η απόφαση από το δικαστήριο”. Και συνέχισε: “Έχω ισχυρή πίστη στην Δικαιοσύνη για το νερό. Και είμαι αισιόδοξος ότι θα υποχρεώσει τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜ να φέρει καθαρό πόσιμο νερό στον λαό της Μεσσαπίας. Το Καθαρό Νερό είναι Δικαίωμα Συνταγματικό!” Οι κάτοικοι αξιώνουν από τις τοπικές αρχές να μαζέψουν τα τοξικά απόβλητα, που έχουν εντοπιστεί κατά τόνους σε πολλές θέσεις της Μεσσαπίας. Οι φορείς επικαλούνται τις αναλύσεις του πανεπιστημίου Αθηνών, που έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στην περιοχή και την έρευνα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, που έδειχνε συγκεντρώσεις του τοξικού στοιχείου έως 60 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

Σχέδιο για την απορρύπανση των περιοχών της Κεντρικής Εύβοιας από τα τοξικά απόβλητα επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο κ.Ζαμπετάκης δήλωσε ακόμη:Ο τρόπος που μου μίλησε στο Δικαστήριο ο δήμαρχος είναι αποδεικτικός της δεινής θέσης του…το καταλαβαίνω! Επίσης ο Θανάσης Παντελόγλου ήταν σαφής για τις ευθύνες της ΔΕΥΑΜ, του Δημάρχου, αλλά και την τοξικότητα τόσο του εξασθενούς χρωμίου, όσο και του νικελίου! Πραγματικά είμαι ευχαριστημένος από την όλη διαδικασία! Είμαι συγκινημένος από την παρουσία του κόσμου στην δίκη! Ήταν εκεί τουλάχιστον 15 πολίτες”. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι παράλληλα με τη κατασκευή διυλιστηρίου στην Κεντρική Εύβοια, θα γίνει η κατασκευή φράγματος για τις αρδευτικές ανάγκες της Μεσσαπίας, τα οποία θα ενταχθούν σε συγχρηματοδοτούμενα κοινοτικά προγράμματα. Επίσης άμεσα θα ανατεθεί σε μεγάλο επιστημονικό φορέα Υδρογεωλογική – Χημική μελέτη για τον προσδιορισμό των αιτίων και την τιμωρία των υπευθύνων, που προκάλεσαν τη ρύπανση.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ με ανακοινώσεις εκφράζουν την συμπαράστασή τους στο Γιάννη Ζαμπετάκη, επίκουρο καθηγητή Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και υποψήφιό τους στην Εύβοια το 2009, καθώς και σε όσους σήμερα βρίσκονται στη δίνη δικαστικών αγωγών και απαιτήσεων για αποζημιώσεις, γιατί έφεραν στο φως τη ρύπανση των υπόγειων νερών στη Μεσσαπία. Αγωγή εναντίον του Καθηγ.Ζαμπετάκη έχουν κάνει μελετητές του ΙΓΜΕ κατόπιν σχετικού άρθρου του Γ. Ζαμπετάκη, στο οποίο κατήγγειλε τη μελέτη, που έδινε το “πράσινο φως” στο Δήμο Μεσσαπίων, να συνεχίσει να παρέχει ακατάλληλο και επικίνδυνο για την υγεία νερό μέσω του δικτύου ύδρευσης. Αφορούσε μελέτη του ΙΓΜΕ σχετικά με τον προσδιορισμό της προέλευσης του χρωμίου στις υδρευτικές γεωτρήσεις του Δήμου Μεσσαπίων στην Κεντρική Εύβοια.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε