Υποσχέθηκαν ότι αμέσως μετά τη διαβούλευση του ΚΕΝΑΚ θα ακολουθήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης ιδιωτών για ενεργειακή “θωράκιση” των κτιρίων, όπως εκκρεμεί. Τα νέα μέτρα για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων φαίνεται να μην αφορούν το μέσο πολίτη, παρόλου που δίνονται κίνητρα για τις επισκευές ή αντικατάσταση υλικού, όπως επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, ή επιδότηση του κόστους δανεισμού… Ως γνωστό στη χώρα μας το 90% των σπιτιών είναι κάτω των 300 τμ και όλα τα μέτρα έχουν παρθεί για κτίρια άνω των 1.000 τμ. Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη ισχύουν από χρόνια μέτρα για όλα τα κτίρια, τα οποία προμηθεύονται ενεργειακές κάρτες.
“Δεν υπάρχουν οικονομικές διαφορές ανάμεσα στη κατασκευή ενός συμβατού κι ενός βιοκλιματικού σπιτιού” ,δήλωσε στο Newsit, ο κ. Τσίπηρας, που ασχολείται χρόνια με την οικολογική αρχιτεκτονική και συνέχισε λέγοντας: “πως όσοι λένε ότι υπάρχει οικονομική διαφορά στο κόστος κατασκευής, είτε δεν ξέρουνε, είτε εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα”. Έτσι βάσει των νέων μέτρων στα ήδη υπάρχοντα κτίρια θα γίνονται ενεργειακές επιθεωρήσεις, όταν νοικιάζονται ή πωλούνται και θα κατατάσσονται σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης, ενώ θα γίνεται χορήγηση σχετικού δελτίου.
Το κόστος των επιθεωρήσεων θα έχει όριο το 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ τα νέα κτίρια θα κατασκευαστούν με οικοδομικές άδειες, που θα εκδοθούν με το νέο νόμο. Οι επιθεωρήσεις αυτές θα γίνονται ανά δεκαετία και ανά τετραετία, κυρίως για λέβητες, εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού. Για την έκδοση οικοδομικών αδειών θα απαιτείται πλέον μελέτη ενεργειακής απόδοσης, αντί για μελέτη θερμομόνωσης. Και ο κ.Κώστας Τσίπηρας και η Καθηγήτρια κ.Στέλλα Κυβέλου, μας δήλωσαν ότι δεν μπορείς να υπολογίσεις ακριβώς το κόστος ανακαίνισης, όπως σε μια νέα οικοδομή, καθώς όλα έχουν σχέση με το τι ακριβώς θέλεις να τοποθετήσεις… είτε μια ανεμογεννήτρια, είτε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ή σύστημα βιολογικού καθαρισμού κ.α. Για τις επενδύσεις για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης υπολογίζουν ότι γίνεται απόσβεση σε διάστημα 5 – 8 ετών, όπου ο πολίτης θα έχει καθαρό όφελος από τη μείωση των λογαριασμών θέρμανσης / ψύξης.
Η κ. Μπιρμπίλη είπε ότι θα εφαρμοστεί επίσης στο πρώτο τρίμηνο του έτους η ρήτρα καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που είχε ανασταλεί το 2009. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτή τη φάση θα προκύψουν μειώσεις στα τιμολόγια δεδομένου ότι οι τιμές των υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ ισχύει η κυβερνητική δέσμευση ότι δεν θα γίνουν εφέτος αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Η υπουργός τόνισε ότι το κτιριακό απόθεμα της χώρας καταναλώνει τριπλάσια ενέργεια σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κατά μέσο όρο 156 έως 375 κιλοβατώρες/τ.μ/έτος). Ένα είναι βέβαιο, ότι αν δε βιαστούμε για τη χορήγηση ενεργειακών ταυτοτήτων σε όλα τα κτίρια, μας περιμένουν υπέρογκα πρόστιμα από Ε.Ε.