Την καταγραφή έκανε η Ιστορική- Λαογραφική- Περιβαλλοντική Εταιρεία “Σουλιωτική Συμπολιτεία”.
Στην πρώτη καταμέτρηση, που έγινε το 2005, υπήρχαν 49 άλογα. Στη δεύτερη, το 2008, καταμετρήθηκαν 82 ενώ στην τελευταία, που έγινε το φετινό καλοκαίρι, καταγράφηκαν 110 άγρια άλογα, χωρισμένα σε κοπάδια.
“Η αύξηση του πληθυσμού των αλόγων οφείλεται στις καλές καιρικές συνθήκες. Τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε βαρυχειμωνιά, ενώ ευτυχώς τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου πήραμε μια ανάσα με τις βροχές, καθώς μας προβλημάτιζε η ξηρασία. Τώρα, υπάρχουν νεογέννητα. Και πάλι θα έχουμε αύξηση του πληθυσμού, εάν είναι ήπιος ο χειμώνας”, λέει ο πρόεδρος της “Σουλιωτικής Συμπολιτείας”, Νίκος Στράτης, που πρωτοστατεί στην εκστρατεία διάσωσής τους.
Η “άγρια” ζωή των αλόγων ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50, όταν πολλοί κτηνοτρόφοι κι αγρότες της περιοχής αποφάσισαν να μεταναστεύσουν, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τα ζωντανά τους. Στην προσπάθεια τους για επιβίωση, τα πανέμορφα αυτά άλογα άρχισαν να ζουν στα βουνά, αναζητώντας τροφή.
Ακολούθησε μια δεύτερη “εγκατάλειψη” των αλόγων, όταν οι μετακινήσεις των ανθρώπων άρχισαν να γίνονται με αυτοκίνητα. Όλα αυτά τα ζώα, μαζί, δημιούργησαν τα τελευταία 60 χρόνια μια νέα γενιά αλόγων, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ημιάγρια.