Site icon NewsIT
23:39 | 31.07.12

Νεογιλός χαυλιόδοντας ενός νεογέννητου μαστόδοντα ταυτοποιήθηκε στα Γρεβενά

Νεογιλός χαυλιόδοντας ενός νεογέννητου μαστόδοντα ταυτοποιήθηκε στα Γρεβενά
Newsit Newsroom

 Ένα μικρό νεογιλό χαυλιόδοντα που ανήκει σε νεογέννητο μαστόδοντα του είδους Mammut borsoni, ταυτοποίησε ο επιστημονικός συνεργάτης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Μηλιάς Γρεβενών, Ντικ Μόλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένα τέτοιο μοναδικό απολίθωμα από ένα τόσο νεαρό μαστόδοντα, ο οποίος μάλιστα πέθανε δύο μήνες μετά τη γέννησή του.

Όπως έγινε γνωστό, το περασμένο Σάββατο, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Τσουκαλά, επιστημονικώς υπεύθυνη των παλαιοντολογικών ερευνών και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς Γρεβενών, εργαζόταν στο χώρο του Μουσείου πάνω στον προσδιορισμό νέων απολιθωμένων οστών και δοντιών από την περιοχή της Μηλιάς.

Αμέσως ξεχώρισε ένα δείγμα, μήκους 4-5 εκατοστών. Αυτό το μικροσκοπικό απολίθωμα είχε παραδοθεί στο Μουσείο το 2009 από τον Θωμά Τζημόπουλο, ο οποίος το είχε ανακαλύψει στη θέση Μηλιά 9. Η αναγνώριση του δείγματος δεν ήταν εύκολη υπόθεση, ωστόσο ο κ. Μολ κατάφερε να προσδιορίσει το δείγμα.

Το νέο αυτό δείγμα εκτιμάται ότι θα ρίξει άπλετο φως στη μελέτη της ανάπτυξης και του τρόπου ζωής των μαστόδοντων, οι οποίοι ζούσαν πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή. Το μοναδικό αυτό εύρημα είναι καταγεγραμμένο στο αρχείο του μουσείου με τον κωδικό MIL 1885 και βρίσκεται ήδη σε έκθεση στο Μουσείο της Μηλιάς, δίπλα στους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες που βρέθηκαν στον κόσμο και που ανακαλύφθηκαν το 1997 (μήκους 4.39 μ.) και το 2007 (μήκους 5.02 μ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιουράσιο ψάρι τρώει πτερόσαυρο που έφαγε ψάρι!

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version