Την ώρα που τα μνημεία όλου του κόσμου βυθίζονταν στο σκοτάδι, συμμετέχοντας στην "Ωρα της Γης", το δημαρχείο της Αθήνας και η πλατεία Κοτζιά.. έλαμπαν!
Ολοφώτιστη ήταν η πλατεία Κοτζιά κατα τη διάρκεια της “Ωρας της Γης” όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στις 20.55…
Μάλιστα, πρίν απο μερικές ημέρες ο δήμος Αθηναίων καλούσε τους πολίτες του να συμμετάσχουν στην συμβολική διαμαρτυρία αναφέροντας : “Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχοντας στην εκστρατεία αυτή, θα σβήσει τα φώτα, για μία ώρα: – Στο Λόφο του Λυκαβηττού – Στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά – Στο Δημαρχείο της οδού Λιοσίων – Σε όλα τα δημοτικά κτίρια (γυμναστήρια του ΟΝΑ, Πολιτιστικά Κέντρα, γραφεία των επτά Δημοτικών Διαμερισμάτων, Λέσχες Φιλίας κα.) – Στις καμινάδες της «Τεχνόπολις»”.
Εσβησαν τα φώτα στα μνημεία του κόσμου
Τα φωτα στη Βουλή, την Ακρόπολη, το Λυκαβηττό, το Λευκό Πύργο, την Καμάρα βυθίστηκαν στο σκοτάδι…
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, δίνοντας το παράδειγμα, κατέβασε τους διακόπτες στα 24 κτίρια των υπηρεσιών του και των εποπευόμενων φορέων. “Η συμμετοχή της χώρας μας σε αυτή τη δράση είναι κάθε χρόνο και ισχυρότερη αποδεικνύοντας ότι μπορεί έμπρακτα να περιορίσει το ενεργειακό της αποτύπωμα” αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου. Στην πρωτοβουλία συμμετείχε και το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και εκατοντάδες δήμοι και κοινότητες που δήλωσαν συμμετοχή. Την πρωτοβουλία στήριξε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας.
Η χώρα μας – με όχι και ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στην Οικολογία εν γένει – βρίσκεται παρ’ όλα αυτά τρίτη μεταξύ των 115 χωρών που συμμετέχουν στη φετινή “Ώρα της Γης”.
“Πέρσι οδηγούσαμε την κούρσα μέχρι την παραμονή της «Ώρας της γης» και την τελευταία στιγμή μας πέρασαν οι Φιλιππίνες. Βέβαια, αυτή η κινητοποίηση είναι η ευγενέστερη όλων, συνεπώς είδαμε με χαρά την έντονη συμμετοχή μιας τέτοιας χώρας” αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας του WWF Ελλάς, Γιώργος Βελλίδης και τονίζει ότι συνήθως την τελευταία μέρα κορυφώνεται η συμμετοχή των φορέων.
“Η πράξη του να σβήσουμε τα φώτα για μια ώρα είναι συμβολική. Έχει το χαρακτήρα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου για το τι σημαίνει κλιματική αλλαγή και το πόσο μπορεί να βοηθήσει η εξοικονόμηση ενέργειας στην κατεύθυνση αυτή. Από εκεί και πέρα είναι και μια παγκόσμια συστράτευση προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων τα οποία καλούνται επιτέλους και σύντομα να πάρουν υπεύθυνες αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε ένα νέο νομικό πλαίσιο προστασίας” συμπληρώνει ο του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή” προσθέτει ο κ. Βελλίδης.
Το δικό του μήνυμα για την Ώρα της Γης μεταφέρει ο Οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος. “Καλούμε τους πάντας, ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικότητος, να συμμετάσχουν στην «Ώραν της Γης»”, αναφέρει στο μήνυμα του, τονίζοντας: «Με την κλιματική αλλαγή να εξελίσσεται πλέον σε κορυφαίο περιβαλλοντικό πρόβλημα και σε αδιάψευστη απόδειξη των ευθυνών της ανθρωπότητος για την οικολογική κρίση, η συλλογική οικολογική δράση αναδεικνύεται ως η μόνη ελπίδα για την αλλαγή της πορείας αυτοκαταστροφής, την οποία ακολουθούμε».
Σημειώνεται ότι η “Ώρα της Γης” ξεκίνησε στο Σίδνεϊ το 2007, όταν 2,2 εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης έσβησαν τα φώτα για 60 λεπτά, ως μήνυμα για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Έκτοτε επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο.
Το σποτ του WWF για την “Ώρα της Γης”