Site icon NewsIT

Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο μας ταξιδεύει στο διάστημα με τον δορυφόρο Hubble

19.01.2010 | 14:20
οι δορυφόροι στην υπηρεσία της πρόληψης κι αντιμετώπισης καταστροφών

οι δορυφόροι στην υπηρεσία της πρόληψης κι αντιμετώπισης καταστροφών

Δορυφόροι στην υπηρεσία του περιβάλλοντος και των φυσικών καταστροφών.

Ο Leonardo DiCaprio έβαλε την υπογραφή του σε ένα ντοκυμαντέρ, όπου αφηγείται τα μυστικά του σύμπαντος με τίτλο “Hubble 3D”,  το οποίο θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες μετά τις 19 Μαρτίου 2010. Με εξαιρετικό ταλέντο όχι μόνο ως ηθοποιός, αλλά κι ως αφηγητής θα μας οδηγήσει στα άκρα του Σύμπαντος με εικόνες, που κόβουν την ανάσα. Το τηλεσκόπιο Hubble Space έχει τραβήξει καταπληκτικό υλικό έξω από το Ηλιακό μας σύστημα.

Η καταστροφή στην Αϊτή επιβεβαίωσε ξανά τη χρησιμότητα των δορυφόρων σε τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και επιχειρησιακής ετοιμότητας. Το “Global Monitoring for Environment and Security – Παγκόσμια Παρακολούθηση για το Περιβάλλον και την Ασφάλεια” είναι ένα σχετικό πρόγραμμα λόγω της αύξησης των επιπτώσεων από τις φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, κατά την τελευταία 20ετία περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από φυσικές καταστροφές, ενώ 1 δισεκατομμύριο άτομα έχουν υποστεί επιπτώσεις από αυτές.

Τα βασικά πλεονεκτήματα των διαστημικών δεδομένων από τους δορυφόρους, που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, είναι η δυνατότητα να δημιουργούν εικόνες με τη χρήση της ακτινοβολίας πέρα από το ορατό, όπως υπέρυθρες και ραντάρ. Αντίστοιχο πρόγραμμα υπάρχει και για το θαλάσσιο περιβάλλον (GMES Marine) με χαρτογραφήσεις και παρακολούθηση θαλάσσιων ειδών για τη προστασία τους. Ήδη στην αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών C.I.A. μια μικρή επιστημονική μονάδα δημιουργήθηκε για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της ασφάλειας στην αλλαγή του κλίματος, και το πρόγραμμα αναβιώνει μια παλαιότερη προσπάθεια αντίστοιχης επιστημονικής ομάδας με τον κωδικό «Μήδεια».

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version