Δευτέρα, 26 Αυγ.
33oC Αθήνα

Ο Νικολά Σαρκοζί αναδεικνύεται σε πρωταθλητή για το κλίμα

Στη Γαλλία δέσμευση για τις εκπομπές ρύπων 30%
Στη Γαλλία δέσμευση για τις εκπομπές ρύπων 30%, παρά το 20% της υποχρεωτικής μείωσης

Μηνιαίες συναντήσεις για το κλίμα προτείνει ο Σαρκοζί στα κράτη.

Ίσως για έναν κεντροδεξιό πολιτικό, γνωστό για τις σκληρές πολιτικές του στο μεταναστευτικό και την επιβολή της τάξης, να είναι ασυμβίβαστο ότι σήμερα θεωρείται “πρωταθλητής” στα περιβαλλοντικά θέματα. Από ότι φαίνεται όμως ξεκάθαρα, ο Σαρκοζί θέλει να ηγείται στο debate της κλιματικής αλλαγής. Άλλωστε τον προηγούμενο μήνα εξέπληξε φίλους και συναδέλφους του, όταν συμφώνησε με τον Βραζιλιάνο Luiz Inácio Lula da Silva για ενίσχυση των αναπτυσσόμενων χωρών. Γι’αυτό άλλωστε πήγε στη Σύνοδο στο Τρινιτάτ (Commonwealth summit in Trinidad and Tobago), και ήταν ο πρώτος που έκανε κριτική στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama, γιατί δεν παρακολούθησε από την αρχή τη Σύνοδο της Κοπενχάγης, αλλά στο τέλος.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί προτείνει, οι 28 χώρες της συνόδου της Κοπεγχάγης, που διαπραγματεύονται το τελικό κείμενο, να συνεδριάζουν κάθε μήνα, ώστε να είναι πανέτοιμες μέχρι τη σύνοδο του Μεξικού, στα τέλη του 2010. Μάλιστα πρότεινε να ξεκινήσουν αυτές τις μηνιαίες συναντήσεις οι αρμόδιοι υπουργοί από το Μάρτιο. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Jean-Louis Borloo, έχει γραμμή να προωθεί προτάσεις για οικονομική βοήθεια σε φτωχές χώρες και ζητάει από πλούσια κράτη να συνυπογράψουν. Ενώ η υφυπουργός περιβάλλοντος κα.Chantal Jouanno αυτή την εβδομάδα κατέθεσε ένα εθνικό σχέδιο για να αντιμετωπίσει η Γαλλία θέματα πλημμυρών, αλλά και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί συναντιέται με περιβαλλοντικές οργανώσεις και διαφημίζει το πρόγραμμα της Γαλλίας ‘projet pour le monde’ (Πρόγραμμα για το Κόσμο), το οποίο ο υπουργός Borloo ανακοίνωσε στη Κοπενχάγη. Η Γαλλία έχει πλήρως δεσμευτεί ότι θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 30%, παρά το 20%, που είναι υποχρεωμένη απέναντι στα 27-κράτη μέλη της Ε.Ε. Ο διευθυντής του γαλλικού γραφείου της Greenpeace, Pascal Husting, δήλωσε ότι ο Νικολά ουσιαστικά έπεισε ότι υπάρχει ανάγκη για αλλαγή του οικονομικού συστήματος παγκοσμίως, με μια “πράσινη ανάπτυξη”. Άλλωστε οι Γάλλοι στις εκλογές του Ιουνίου έδωσαν ψήφο στους Πράσινους με ποσοστό 16.28%, δηλαδή τρίτο κόμμα.

 

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε