Ο λόγος για το μπλε καβούρι, που είχε παρατηρηθεί εδώ και αρκετά χρόνια στις λιμνοθάλασσες της περιοχής σε μικρή αφθονία, αλλά την τελευταία τετραετία καταγράφεται μεγάλη αύξηση των πληθυσμών του. Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλεται σε συνδυασμό μιας σειράς παραγόντων- η μη εμφάνιση παγετού κατά τους χειμερινούς μήνες των δυο τελευταίων ετών σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικών θηρευτών του στις λιμνοθάλασσες.
Το μπλε καβούρι έχει ένα βαθύ πράσινο καβούκι και πέντε ζεύγη ποδιών ανοιχτού μπλε χρώματος. Μόνο το πρώτο ζευγάρι ποδιών διαθέτει δαγκάνες, οι οποίες είναι διαφόρων αποχρώσεων του μπλε, αλλά στα θηλυκά, οι άκρες τους έχουν λίγο ζωηρό κόκκινο. Το ελαφρύ με χαμηλά λιπαρά κρέας του μπλε καβουριού, έχει ήπια γλυκιά γεύση, ενώ η υφή του είναι ιδιαίτερα απαλή.
Η αναγραφή “καβουρομακαρανόδα από μπλε καβούρια” στο μενού ενός εστιατορίου ή μιας ψαροταβέρνας της βόρειας Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επιβάλλεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον του πελάτη, για τον απλούστατο λόγο ότι το μπλε καβούρι αποτελεί ένα από τα πιο γευστικά εδέσματα, που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει την προτίμηση δεκάδων εκατοντάδων Ελλήνων και ξένων καταναλωτών.
Δεν είναι, επίσης, διόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, στα παράλια της Τουρκίας, το μπλε καβούρι φιγουράρει στα μενού των καλύτερων εστιατορίων ως μια γκουρμέ γεύση.
Στην Ελλάδα, όμως, όπως δείχνουν τα αριθμητικά στοιχεία, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων ακόμα δεν έχουν αναγνωρίσει την αξία του συγκεκριμένου αλιεύματος, παρά το γεγονός ότι υπάρχει σε πολύ μεγάλη αφθονία στις λιμνοθάλασσες του Ερατεινού, του Αγιάσματος του Δήμου Νέστου, ανατολικά της Καβάλας, αλλά και της Βιστωνίδας, στην Ξάνθη, όπως επίσης και σε αρκετές λιμνοθάλασσες του Έβρου.