Δευτέρα, 22 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Οι ακτιβιστές της Greenpeace στις Κυκλάδες

Οι ακτιβιστές της Greenpeace στις Κυκλάδες

Τα μέλη της οικολογικής οργάνωσης ζήτησαν από τον καπετάνιο μηχανότρατας, που ψάρευε στο προτεινόμενο θαλάσσιο καταφύγιο των Βόρειων Κυκλάδων, να σταματήσει την αλιεία.

Η Greenpeace, και οι παράκτιοι ψαράδες επτά νησιών υποστηρίζουν πως η αλιεία με τις μηχανότρατες τόσο κοντά στις ακτές των νησιών είναι μια καταστροφική αλιευτική πρακτική.

Όπως υποστηρίζουν αδειάζουν το βυθό από κάθε μορφή ζωής και σπαταλούν κάθε χρόνο περισσότερους από 15.000 τόνους εμπορεύσιμων ψαριών, τα οποία απορρίπτονται στη θάλασσα.

«Οι ιδιοκτήτες των μηχανότρατων πρέπει να καταλάβουν ότι η καταστροφική τους δραστηριότητα δεν απειλεί μόνο το μέλλον χιλιάδων παράκτιων ψαράδων που βρίσκονται στα πρόθυρα της ανεργίας, αλλά και το δικό τους»  δήλωσε η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον της Greenpeace.

Και προτείνουν τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων, ώστε τα ψάρια να μπορούν να αναπαραχθούν και να μεγαλώσουν ανενόχλητα.

Την περίοδο της κρίσης, ένα θαλάσσιο καταφύγιο στην περιοχή θα δημιουργούσε πρόσθετα οφέλη για την τοπική κοινωνία, όπως αύξηση της αλιευτικής παραγωγής καθώς και ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού και εναλλακτικών πηγών εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες.


 

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 60% των ψαράδων αναμένεται να χάσει τη δουλειά του στα επόμενα 10 χρόνια, αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα για την προστασία των θαλασσών.

Η αλιευτική παραγωγή έχει μειωθεί κατά 50% τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς το 65-70% των ελληνικών εμπορικών ψαριών υπεραλιεύεται.

Το αίτημα της Greenpeace στηρίζουν και 36.000 πολίτες, μέσω της ηλεκτρονικής εκστρατείας της στο posotonexeis.org

Η Greenpeace καλεί την Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας να στηρίξει την πρόταση της Greenpeace για δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Κυκλάδες.

Στις φωτό στιγμιότυπα απο την ειρηνική δράση στις Κυκλάδες

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε