Σάββατο, 3 Αυγ.
27oC Αθήνα

Οι φάλαινες χρειάζονται… αντηλιακό!

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο όμως οι φάλαινες κινδυνεύουν απ’ την υπεριώδη ακτινοβολία και μπορεί να πάθουν εγκαύματα από τον ήλιο.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο φαίνεται πως διατρέχει η ανοιχτόχρωμη μεγαλοπρεπής γαλάζια φάλαινα, το μεγαλύτερο θηλαστικό του κόσμου, καθώς οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ζωολογίας του Λονδίνου και του πανεπιστημίου του Λονδίνου, εκτιμούν ότι μεταξύ των ετών 2007 – 2009 εμφάνισε αύξηση 56% στα περιστατικά βλαβών στο δέρμα, με ανησυχητικές επιπτώσεις για την υγεία της.
Αντίθετα, τα μικρότερα δερματικά προβλήματα εμφανίζουν οι πτεροφάλαινες, που έχουν πιο σκούρο δέρμα και περισσότερη μελανίνη, συνεπώς ο οργανισμός τους μπορεί να αντικαταστήσει πιο γρήγορα τα κατεστραμμένα δερματικά κύτταρα με τη διαδικασία της απόπτωσης.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει στους ανθρώπους, γι’ αυτό οι μελαχρινοί κινδυνεύουν λιγότερο να καούν στον ήλιο, σε σχέση με τους ξανθούς.
Οι φάλαινες έχουν ανάγκη να βγουν συχνά στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν και να ταϊσουν τα μικρά τους, με συνέπεια να εκτίθενται πολύ στον ήλιο. Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι γιατί τα τελευταία χρόνια τα εγκαύματα στο δέρμα των φαλαινών αυξάνουν.
Μια πιθανή εξήγηση είναι η αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας λόγω των μεταβολών στην προστατευτική ασπίδα που παρέχουν τόσο το στρώμα του όζοντος, όσο και τα σύννεφα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε