Site icon NewsIT

Οι βοτανολόγοι… ακυρώνουν 600.000 φυτά!

29.09.2010 | 09:01
Οι βοτανολόγοι… ακυρώνουν 600.000 φυτά!

Μέχρι σήμερα, πολλά φυτά παρουσιάζονταν στους καταλόγους ως διαφορετικά είδη ενώ στην πραγματικότητα απλά αναφέρονταν με διαφορετικά ονόματα.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” εδώ και δύο χρόνια οι βοτανολόγοι προσπαθούν να καταγράψουν ακριβώς τα φυτά που υπάρχουν στον κόσµο. Ένα έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2010…

Το έχουν αναλάβει οι αριστοκράτες βοτανολόγοι των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων στο Κιού, στο Νοτιοδυτικό Λονδίνο.
Εξετάζοντας τα αρχεία, ανακάλυψαν ότι πολλά φυτά ονοµατίστηκαν πολλές φορές ενώ άλλα αναφέρονται ως διαφορετικά απλώς εξαιτίας γλωσσικών διαφορών. Αποσφάσισαν λοιπόν να ξεκαθαρίσουν τον κατάλογο…

Η οµάδα µε επικεφαλής τον Στίβεν Χούπερ, διευθυντή των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων, χρησιµοποιώντας συστήµατα πληροφορικής, αναμένεται να μειώσει τον αριθµό των απογραφέντων φυτικών ειδών από ένα εκατοµµύριο που είναι σήμερα, σε περίπου 400.000, χωρίς να υπολογιστούν οι φτέρες και τα φύκια.

Η σωστή ταξινόµηση των φυτών όμως, έχει και… ιατρικές διαστάσεις. Η Κιάρα Καµπιόνε, υπεύθυνη της ιταλικής οργάνωσης της Greenpeace, εξηγεί: «Περίπου τα µισά από τα φαρµακευτικά προϊόντα έχουν φυτική προέλευση, ανάµεσα στα οποία και τα 10 από τα 25 φάρµακα µε τις µεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ.  Ανάµεσα στα προϊόντα που χρησιµοποιούνται στη µάχη κατά του καρκίνου, 42% προέρχονται από τη φύση και 34% είναι εν µέρει φυσικής προέλευσης. Συνεπώς, η καλύτερη γνώση του πανοράµατος της βοτανικής µπορεί να µας βοηθήσει να σώσουµε τα κύρια ενεργά συστατικά που προσφέρουν ελπίδες θεραπείας».

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version