Δευτέρα, 26 Αυγ.
33oC Αθήνα

Ονόμασαν είδη ζώων προς τιμή του πράσινου Χάρισον Φορντ

Ονόμασαν είδη ζώων προς τιμή του πράσινου Χάρισον Φορντ

Αράχνη, μυρμήγκια και ο Ιντιάνα Τζόουνς για το περιβάλλον

Ο γνωστός μας “Ιντιάνα Τζόουνς” είναι και ο μοναδικός κινηματογραφικός ήρωας, που έχουν ονομάσει είδη ζώων προς τιμήν του, και κυρίως για την αφοσίωση του στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ο Χάρισον Φορντ είναι διευθυντής της διεθνής περιβαλλοντικής οργάνωσης Conservation International τα τελευταία είκοσι χρόνια και έχει βραβευτεί με το Jules Verne Spirit of Nature Award για την εκπληκτική δουλειά του για τη προστασία του πλανήτη. Η τελετή είχε πραγματοποιηθεί στο ιστορικό Shrine Auditorium στο Los Angeles.

Το 1993, ο αρχαιολόγος Norman Platnick ονόμασε ένα νέο είδος αράχνης με το όνομα Calponia harrisonfordi, και το 2002 ο εντομολόγος Edward O. Wilson ονόμασε ένα νέο είδος μυρμηγκιών Pheidole harrisonfordi, προς αναγνώριση της δουλειάς του Φορντ στο Conservation International.

Ο ηθοποιός ανέφερε σε μια πρόσφατη συνέντευξη του στην εφημερίδα San Diego Union-Tribune, ότι κι ένας άλλος επιστήμονας ήθελε να ονοματίσει ένα είδος πεταλούδας, επίσης εμπνευσμένος από το όνομα του, αλλά ο Φορντ του πρότεινε να εμπνευστεί από τη κόρη του. Συγκεκριμένα είπε, “Ορίστε εδώ είμαι – μόνο τρία είδη, η αράχνη, το μυρμήγκι και ο εαυτός μου!”

Από το 1992, ο Ford έχει δανείσει τη φωνή του σε μια σειρά από δημόσια μηνύματα προωθώντας περιβαλλοντικά θέματα, κυρίως για το EarthShare, μια αμερικανική ομοσπονδία για περιβαλλοντική ευαισθησία και φιλανθρωπίες για διατήρησης της φύσης. Μάλιστα τον Απρίλιο του 2008 ο Χάρισον Φορντ παρασκεύασε ένα άρωμα από τις τρίχες του στήθους του (μόδα στο Χόλυγουντ) κυρίως για να αναδείξει το θέμα της αποξύλωσης των δασών. Έχει δηλώσει ότι έχει ταρακουνηθεί από τη πραγματικότητα ότι ενώ είμαστε εξαρτώμενοι οργανισμοί μέσα σε μια βιοτική κοινωνία, οι άνθρωποι έχουμε τέτοια αλαζονεία όσο κανένας άλλο οργανισμός, η οποία μας εμποδίζει να συνειδητοποιήσουμε τη κατάσταση, και μας κάνει να σπαταλάμε τη φύση και το μέλλον των παιδιών μας.
Η νέα του ταινία του Extraordinary Measures βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες.

 

 

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε