Site icon NewsIT

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Δυστυχώς δράσεις μόνο σήμερα!

05.06.2011 | 11:40
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Δυστυχώς δράσεις μόνο σήμερα!

 Ζούμε, αναπνέουμε, τρεφόμαστε σ΄ ένα περιβάλλον που φτιάχτηκε για μας, αλλά δεν το φροντίζουμε. Τι κι αν γιορτάζουμε την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος, τι κι αν δηλώνουμε ότι συμμετέχουμε στην ώρα ή τη μέρα της γης.

Το περιβάλλον αργοπεθαίνει, με την κλιματική αλλαγή να αποτελεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική οικονομική και κοινωνική κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Επιστήμονες και κυβερνήσεις παγκοσμίως συμφωνούν: οι κλιματικές αλλαγές έχουν προκληθεί από ανθρώπινες δραστηριότητες και οι επιπτώσεις τους θα είναι καταστροφικές. Χωρίς δραστικές μειώσεις των εκπομπών, επιβλαβών αερίων η μέση πλανητική θερμοκρασία θα αυξηθεί ως το τέλος του αιώνα μέχρι 7°C, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε, καταναλώνουμε και αντιλαμβανόμαστε την ενέργεια. Πρέπει να πετύχουμε μία πραγματική Ενεργειακή Επανάσταση.

Tη στιγμή που πολλές κυβερνήσεις σκέφτονται να εγκαταλείψουν την ενέργεια λόγω του πυρηνικού συναγερμού που σήμανε στην Ιαπωνία, 25 χρόνια μετά την τραγωδία στο Τσέρνομπιλ, οι πλούσιες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του Κόλπου συνεχίζουν να σχεδιάζουν μεγάλες επενδύσεις για να κατασκευάσουν πυρηνικά. Την ώρα που η Γερμανία αποφάσισε να εγκαταλείψει οριστικά την πυρηνική ενέργεια έως το 2022, η Ελβετία ανέστειλε τα σχέδιά της για τρεις νέους πυρηνικούς σταθμούς και η Ιταλία αποφάσισε οριστική αναστολή του προγράμματος για κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων, η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να κατασκευάσει 16 πυρηνικούς αντιδραστήρες έως το 2030.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί το κύριο όχημα του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Φετινό σύνθημα είναι το «Δάση: Η Φύση στην Υπηρεσία μας».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μήνυμα του για το περιβάλλον αναφέρεται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση που θα ξεκινάει από τα πρώτα σχολικά χρόνια, και κάνει ιδιαίτερη μνεία στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Στη χώρα μας έχουν προγραμματιστεί δράσεις στις 13 περιφέρειες υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας και με την υποστήριξη των υπουργείων Περιβάλλοντος και Τουρισμού. Δράσεις για τον καθαρισμό παραλιών, δασών, πάρκων και γειτονιών Δράσεις που ενισχύουν την περιβαλλοντική συνείδηση και δίνουν συμβολικά το μήνυμα για ένα καλύτερο περιβάλλον στο οποίο θέλουμε να ζούμε. Δράσεις όμως μόνο για σήμερα; Μόνο εδώ; Kαι αύριο;

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version