Site icon NewsIT

Πάνω από 2 δις έσοδα, από την μονιμοποίηση των ημιυπαίθριων….

06.04.2010 | 10:57
Πάνω από 2 δις έσοδα, από την  μονιμοποίηση  των ημιυπαίθριων….

Περισσότερα από  10 εκατ. τετραγωνικά μέτρα ημιυπαίθριων χώρων είναι κλειστοί, επομένως παράνομοι.....

Το κόστος για τη νομιμοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων και της αλλαγής χρήσης υπόγειων χώρων, θα κυμανθεί μεταξύ 8%-14% της αντικειμενικής αξίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».

Το σχέδιο της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη αναμένεται να ανακοινωθεί.
Τα χρήματα που θα εισπραχθούν θα πάνε σε «Πράσινο Ταμείο» για την απελευθέρωση χώρων στις περιοχές που βρίσκονται οι αυθαιρεσίες.

Περισσότεροι από 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με κλειστούς ημιυπαίθριους, θα κληθούν τους επόμενους μήνες να υπαχθούν στη ρύθμιση, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 10 εκατ. τετραγωνικά μέτρα ημιυπαίθριων χώρων είναι κλειστοί, επομένως παράνομοι.

Το σχέδιο αναμένεται να προβλέπει ότι για έναν ημιυπαίθριο 10 τ.μ. με αντικειμενική αξία 1.500 ευρώ, το κόστος θα κυμανθεί από 900 ευρώ έως 2.100 ευρώ, ανάλογα με το ποιο σενάριο τελικώς θα εφαρμοστεί.

Το «πράσινο» τέλος που θα επιβληθεί θα υπολογίζεται, αφού πολλαπλασιαστούν τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαίθριου επί της αντικειμενικής αξίας της περιοχής.

Το ποσό αυτό θα πολλαπλασιάζεται με το ποσοστό που τελικά θα προκριθεί και θα κυμαίνεται από 8% έως 14%.

Η νομιμοποίηση θα αφορά όλους τους ημιυπαίθριους που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου περιγράμματος της οικοδομής.

Θα εξαιρούνται φυσικά όλα τα αυθαίρετα κτίσματα.

Στην εν λόγω ρύθμιση, θα συμπεριλαμβάνονται και οι αλλαγές χρήσης σε υπόγειους χώρους ενδεχομένως και οι επεκτάσεις των οικοδομικών αδειών που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου περιγράμματος του κτιρίου.

Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν το εφάπαξ πρόστιμο και η ιδιοκτησία τους θα εξαιρείται από την κατεδάφιση και θα μπορούν να μεταβιβαστούν.

Υπολογίζεται ότι η κυβέρνηση θα εισπράξει πάνω από 2 δις από την εν λόγω ρύθμιση.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version