Site icon NewsIT

Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο για τους μικρούς και αστικούς υγροτόπους

01.02.2010 | 11:28
Ο Αμβρακικός ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της χώρας και της Μεσογείου

Ο Αμβρακικός ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της χώρας και της Μεσογείου

Η προστασία τους είναι απαραίτητη για την επιβίωση των ανθρώπων

Παρά τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ, την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους Οικοτόπους, την Ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά, και τη γενικευμένη αναγνώριση της αξίας τους για την ανθρώπινη επιβίωση, οι υγρότοποι διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας υφίστανται έντονες πιέσεις. Οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής τους Μιχάλης Τρεμόπουλος έχουν αναλάβει ιδιαίτερες πρωτοβουλίες για την επισήμανση των αδυναμιών στις θεσμοθετημένες διαδικασίες προστασίας τους. Ακόμη και οι υγρότοποι μικρής κλίμακας, έχουν μεγάλη σημασία για τη βιοποικιλότητα και τη διαθεσιμότητα νερού, καθώς αποτελούν χώρους διατροφής και αναπαραγωγής για είδη απειλούμενα ή ενδημικά, ή ζωτικής σημασίας σταθμούς για μεταναστευτικά πουλιά. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, στις 2 Φεβρουαρίου, μας θυμίζει τη σημασία των υγροτόπων, αλλά και τις απειλές, που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν. Πλήθος σχετικές ερωτήσεις έχουν κατατεθεί στους έξι μήνες συμμετοχής των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο. Ασύνετες ανθρώπινες επεμβάσεις, η κλιματική αλλαγή και η απειλούμενη άνοδος της στάθμης της θάλασσας αναμένεται να επιτείνουν την απώλεια και υποβάθμισή των υγροτόπων. Σε χώρες, όπως η Ελλάδα δεν υπάρχει ολοκληρωμένη απογραφή, αλλά ούτε αποτελεσματικοί μηχανισμοί για την προστασία τους, με αποτέλεσμα να σημειώνονται καταστροφές συχνά χωρίς να τις αντιληφθεί κανείς και χωρίς δυνατότητα παρέμβασης για τη διαφύλαξή τους.

Η Ευρ.Επιτροπή οφείλει να απαντήσει στους Οικολόγους Πράσινους:
1.Κρίνει επαρκή την υπάρχουσα ευρωπαϊκή στρατηγική και νομοθεσία για υγροτόπους μικρής κλίμακας εντός και εκτός αστικών σχηματισμών
2.Τι μέτρα λαμβάνονται για την υποβάθμιση τέτοιου τύπου οικοσυστημάτων στα κράτη – μέλη και τι πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί για την προστασία τους;

Ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε: «Για μας η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων δεν είναι άλλη μια ευκαιρία για φτηνές δηλώσεις. Οι παρεμβάσεις μας είναι ουσιαστικές και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το έργο των περιβαλλοντικών οργανώσεων και του οικολογικού κινήματος,που προσπαθούμε να αναδείξουμε είναι ανεκτίμητο. Κι αυτό γιατί σε περιόδους μεγάλης οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που περνάμε, γίνεται ακόμη πιο αισθητή η ανάγκη να διατηρήσουμε το φυσικό μας περιβάλλον, σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση, ώστε να εξασφαλίσουμε και τη δική μας επιβίωση». 

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version