Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν την δυνατότητα να τροφοδοτούν τις ενεργειακές ανάγκες μιας εγκατάστασης ακόμη και όταν βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή από το δημόσιο ηλεκτρικό δίκτυο.
Το αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα είναι μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που αποτελείται από φωτοβολταϊκές γεννήτριες και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
α.σε αυτά που διαθέτουν αποθηκευτική διάταξη ενέργειας.
β.και σε αυτά που είναι άμεσα συνδεδεμένα μόνο με τα φορτία που τροφοδοτούν χωρίς αποθηκευτική διάταξη.
Η αστείρευτη ενέργεια του ήλιου μπορεί να σας προσφέρει ενεργειακή αυτονομία χωρίς ρύπους, θόρυβο και συντήρηση. Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα απευθύνονται σε όσους θέλουν ενεργειακή ανεξαρτησία με παράλληλη φροντίδα για το περιβάλλον.
Τα συστήματα αυτά δεν πωλούν την παραγόμενη ενέργεια στη ΔΕΗ αλλά τη διοχετεύουν αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών του χώρου στον οποίο λειτουργούν (π.χ. εξοχικές κατοικίες, απομονωμένες οικίες, κτήματα με ανάγκες ηλεκτροδότησης, γεωτρήσεις, κτήρια χωρίς κάλυψη από το δίκτυο της Δ.Ε.Η, κάλυψη αναγκών περιμετρικού φωτισμού κ.α.)
“Η ανάγκη της αυτονομίας σε ηλεκτρική ενέργεια υπάρχει σε διαφορετικές εκφάνσεις εδώ και πολλές δεκαετίες. Περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει δίκτυο της ΔΕΗ, απομακρυσμένα κτίσματα ή μικρές εγκαταστάσεις για τις οποίες δεν δικαιολογείται το κόστος σύνδεσης με το δίκτυο ή κτίσματα τα οποία δεν μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν λόγω νομικών κωλυμάτων είναι οι πιο συχνές εφαρμογές αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων” λέει στο newsit ο κ. Ευάγγελος Θωμόπουλος, ειδικός στη μελέτη και κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας.
Μέχρι πρόσφατα, ο πιο συνηθισμένος τρόπος κάλυψης τέτοιων αναγκών ήταν η ηλεκτρογεννήτρια πετρελαίου ή βενζίνης, που έχει όμως σημαντικά μειονεκτήματα για το χρήστη (υψηλό κόστος καυσίμου και συντήρησης μηχανήματος, θόρυβος, συχνή ενασχόληση του χρήστη, παραγωγή εχθρικών για το περιβάλλον σωματιδίων κ.α.).
Η εξέλιξη της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας, η σημαντική μείωση του κόστους της και η ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης έχουν βοηθήσει, τα τελευταία χρόνια, τους χρήστες αυτόνομης ενέργειας να κατανοήσουν τα πλεονεκτήματα των αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων απέναντι σε άλλες τεχνολογίες.
Πως λειτουργεί:
‘Ενα συνηθισμένο αυτόνομο σύστημα αποτελείται από φωτοβολταϊκά πλαίσια τα οποία μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε συνεχές ρεύμα από συσσωρευτές που αποθηκεύουν την ηλεκτρική ενέργεια ώστε να είναι διαθέσιμη σε 24 ώρη βάση ανεξαρτήτως την στιγμιαίας ηλιοφάνειας από ένα ρυθμιστή φόρτισης ο οποίος διαχειρίζεται την φόρτιση των συσσωρευτών ώστε να μεγιστοποιείται η διαθέσιμη ενέργεια από ένα αντιστροφέα (inverter) που μετατρέπει το συνεχές ρεύμα σε εναλλασόμενο για χρήση από συμβατικές συσκευές.
Κατά την διάρκεια της ημέρας το φωτοβολταϊκό σύστημα παράγει ηλεκτρική ενέργεια η οποία αποθηκεύεται στους συσσωρευτές.
‘Οταν υπάρχει ανάγκη για κατανάλωση ηλεκτρικού φορτίου (πχ ψυγείο, φωτισμός, τηλεόραση) το σύστημα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια που υπάρχει αποθηκευμένη στους συσσωρευτές ανεξάρτητα από το αν είναι μέρα η νύχτα.