Δεκάδες καταγγελίες έχει λάβει η Ένωση Καταναλωτών- Η Ποιότητα της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), σχετικά με μεθόδευση της ΔΕΗ για αιφνιδιαστική μείωση της τιμής αγοράς της κιλοβατώρας (Kwh) από καταναλωτές από 0,55 σε 0,25 ευρώ. Η ΕΚΠΟΙΖΩ ήδη έχει απευθευνθεί στην ΔΕΗ και αναμένονται περαιτέρω κινήσεις. Τι ζητάει από την Δημόσια Επιχείριση Ηλεκτρισμού;
– Τη ΔΕΗ να τηρήσει τη συμφωνία, που έχει υπογράψει με τους καταναλωτές, όπως το περιεχόμενό της προκύπτει με βάση τις υποχρεώσεις διαφάνειας, που έχει με βάση τον νόμο για την προστασία των καταναλωτών (ν. 2251/94) και τις επιταγές της καλής πίστης, καταβάλλοντας στις παραπάνω περιπτώσεις το αντίτιμο των 0,55 ευρώ για την κάθε kwh, που διοχετεύεται στο δίκτυό της.
Τέλος, η ΕΚΠΟΙΖΩ δηλώνει ότι θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια, προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα των καταναλωτών, που πλήττονται από τις παράνομες πρακτικές της ΔΕΗ.
Ωστόσο, στις συμβάσεις αυτές δεν γινόταν καμία σαφής αναφορά ότι η τιμή αυτή δεν ισχύει, εφόσον η ενεργοποίηση της σύμβασης γίνει μετά από έξι μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, οπότε εφαρμόζεται η τρέχουσα τιμή», αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ.
«Το αποτέλεσμα είναι πολλοί καταναλωτές να αντιμετωπίσουν, όλως αιφνιδιαστικά, μία τεράστια μείωση της τιμής της Kwh από 0,55 σε 0,25 ευρώ, καθώς με Υπουργική Απόφαση της 10ης Αυγούστου, ισχύει νέα μειωμένη τιμή.
Τούτο δε, έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές αυτοί να είναι εκτεθειμένοι πλέον σε σοβαρές δανειακές υποχρεώσεις, που δεν θα μπορέσουν, όπως αρχικά υπολόγιζαν, να τις καλύψουν με βάση τα έσοδα από τη σύμβαση συμψηφισμού.
Πολλοί καταναλωτές, μάλιστα, καταγγέλλουν ότι σκοπίμως καθυστέρησε η ΔΕΗ την ενεργοποίηση της σύνδεσης, προκειμένου να ευνοηθεί από την ερχόμενη μεγάλη μείωση της τιμής, που αυτή γνώριζε.
Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη της ΔΕΗ είναι μεγάλη, γιατί δεν ενημέρωνε με τις συμβάσεις της και κατά τη συναλλαγή αυτή τους καταναλωτές για τον κίνδυνο μεταβολής της τιμής.
Ευθύνες βαραίνουν και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, που διαμόρφωσαν και επέτρεψαν τη χρήση προτύπων σύμβασης, που ουδεμία σαφή ενημέρωση παρέχουν στους καταναλωτές για τον παραπάνω κίνδυνο.
Οι όροι των συμβάσεων αυτών παραπέμπουν σε μία στην πράξη απρόσιτη για τους καταναλωτές Υπουργική Απόφαση, αποφεύγοντας οποιαδήποτε σαφή αναφορά στην ίδια τη σύμβαση για τον κίνδυνο μεταβολής της τιμής», υπογραμμίζει η ΕΚΠΟΙΖΩ.