Δευτέρα, 26 Αυγ.
31oC Αθήνα

Ανάπτυξη στην πράξη ζητάει ο ΣΕΦ

Ανάπτυξη στην πράξη ζητάει ο ΣΕΦ

Ανακοίνωση για την κατάσταση στο χώρο των φωτοβολταϊκών εξέδωσε ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών. 

Σε µια περίοδο πρωτοφανούς οικονοµικής και κοινωνικής κρίσης και απόλυτης χρηµατοπιστωτικής ασφυξίας, ο κλάδος των φωτοβολταϊκών συνεχίζει να αποτελεί πεδίο εφικτής και άµεσης ανάπτυξης, παρουσιάζοντας σηµαντική αύξηση το 2011.
 

Τα στοιχεία για το 2012 δείχνουν ότι ο κλάδος δεν συρρικνώνεται, δείχνοντας το δρόµο για διέξοδο από την κρίση. Η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών ήταν σε µέγεθος 6η στην Ευρώπη και 10η παγκοσµίως τη χρονιά που πέρασε.

Τα φωτοβολταϊκά αποτελούν σήµερα τον μεγαλύτερο εργοδότη στο χώρο της πράσινης ενέργειας, µε σχεδόν 22.000 άµεσες και έµµεσες ισοδύναµες θέσεις πλήρους απασχόλησης και αρκετές εγχώριες µονάδες παραγωγής φωτοβολταϊκών και επικουρικού εξοπλισµού. 

Σε αυτό το πλαίσιο ο Σύνδεσµος Εταιριών Φωτοβολταϊκών έχει προτείνει να αυξηθεί ο εθνικός στόχος για συµµετοχή των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό µείγµα της χώρας από 40% σε 60% και να τεθεί ως εθνικός στόχος η εγκατάσταση 10 γιγαβάτ (GWp) φωτοβολταϊκών ως το 2020. 

Η µεγαλύτερη διείσδυση των φωτοβολταϊκών όχι µόνο δεν θα επιβαρύνει τα δηµόσια οικονοµικά, αλλά θα αποφέρει: 
• σηµαντικά φορολογικά έσοδα στον κρατικό προϋπολογισµό, πολλαπλάσια της παρεχόµενης ενίσχυσης, αλλά και  
• σηµαντικά οφέλη για την κοινωνία τόσο  από την αποφυγή ανάπτυξης νέων υποδοµών συµβατικών µονάδων ηλεκτροπαραγωγής και από το συνεπαγόµενο µικρότερο κόστος για αγορά δικαιωµάτων εκποµπών, όσο και από την δηµιουργία 50.000 άµεσων και έµµεσων ισοδύναµων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης ως το 2020. 

Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω, αποτελεί η διασφάλιση κατ’ ελάχιστον δύο ζητηµάτων: 
1. Η ύπαρξη ενός µακρόπνοου, σταθερού και ξεκάθαρου καθεστώτος ενίσχυσης των φωτοβολταϊκών και των υπολοίπων ΑΠΕ, ώστε να εµπεδωθεί εµπιστοσύνη στους επενδυτές και να αµβλυνθεί το “ρίσκο της χώρας”, το οποίο αποθαρρύνει σήµερα πολλούς ενδιαφερόµενους επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 
2. Η αποκατάσταση της χρηµατοδοτικής ρευστότητας στην  αγορά ώστε να επιτραπεί η χρηµατοδότηση και να διασφαλιστούν οι υπάρχουσες αλλά και οι νέες θέσεις απασχόλησης.

Η περαιτέρω ενίσχυση των φωτοβολταϊκών εξασφαλίζει  άµεσες και ρεαλιστικές προοπτικές αντιµετώπισης της οικονοµικής κρίσης, ενώ βοηθά να αντιµετωπίσουµε την περιβαλλοντική απειλή και να προστατεύσουµε τον κοινωνικό ιστό διασώζοντας θέσεις εργασίας και δηµιουργώντας καινούργιες.

“Σε µία περίοδο που όλοι µιλούν για την αναγκαία ανάπτυξη, οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των φωτοβολταϊκών “παράγουν” ανάπτυξη στην πράξη, ενώ δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν δείξει ήδη έµπρακτα  την εµπιστοσύνη τους στην τεχνολογία των φωτοβολταϊκών, την καθαρότερη ενεργειακή τεχνολογία που γνωρίζει σήµερα ο άνθρωπος”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση. 

Πολιτικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε