Πολιτικά

Εγκαινιάστηκε το πρώτο «πράσινο» νηπιαγωγείο της χώρας

Tο πρώτο «πράσινο» ελληνικό νηπιαγωγείο εγκαινιάστηκε στον δήμο Τρίπολης και, συγκεκριμένα, στο δημοτικό διαμέρισμα Μερκοβουνίου.

 
Πρόκειται για ένα αναπαλαιωμένο πέτρινο δημοτικό σχολείο, που κατασκευάστηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα, σταμάτησε να λειτουργεί το 1988 λόγω έλλειψης μαθητών και, φέτος, λειτουργεί ως πρότυπο νηπιαγωγείο με περιβαλλοντική κατεύθυνση.

Στο νηπιαγωγείο, στο Μερκοβούνι, διευρύνεται η έννοια του «πράσινου» εκπαιδευτικού ιδρύματος, καθώς δεν πρόκειται για βιοκλιματικό σχολείο- έχει, απλώς, κάποια βιοκλιματικά στοιχεία- αλλά για σύνδεση της εκπαίδευσης των παιδιών με το φυσικό περιβάλλον.
 

Τα εγκαίνια έγιναν, σήμερα το πρωί, από τον υφυπουργό Παιδείας Θεόδωρο Παπαθεοδώρου και τον δήμαρχο Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη, παρουσία των μαθητών και των γονέων τους, καθώς και όλου του χωριού, που δήλωναν ενθουσιασμένοι γιατί, μετά από πολλά χρόνια, το σχολείο που είχε ερημώσει απέκτησε και πάλι ζωή με τους 60 μικρούς μαθητές του.
 
Στο μεγάλο προαύλιο του σχολείου έχει κατασκευαστεί ένα θερμοκήπιο, όπου οι μικροί μαθητές θα καλλιεργήσουν αρωματικά φυτά και λουλούδια, ενώ υπάρχει και ένα κλουβί όπου φιλοξενούνται οικόσιτα ζώα, προκειμένου τα παιδιά να εξοικειωθούν με τη φύση.

Ο υφυπουργός Παιδείας, ο οποίος χτύπησε το πρώτο κουδούνι του σχολείου, δήλωσε ότι «το πράσινο σχολείο είναι μια ιδέα καινοτόμα. Ένα πραγματικά οικολογικό νηπιαγωγείο, για να έρχονται τα παιδιά σε επαφή με το περιβάλλον, θα μαθαίνουν από το περιβάλλον και, ως ιδέα, δεν είναι απλώς ενδιαφέρουσα, αλλά καινοτόμα και τέτοιες ιδέες θέλουμε να εφαρμόσουμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας». Ευχαρίστησε, παράλληλα, τον δήμο Τρίπολης, που υλοποίησε την ιδέα του «πράσινου» νηπιαγωγείου και την τοπική κοινωνία που αγκάλιασε το εγχείρημα αυτό.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη «πράσινων» σχολείων στην επικράτεια ο υφυπουργός επισήμανε ότι, «μέχρι σήμερα, υπήρχαν πολλές προσπάθειες για βιοκλιματικά σχολεία, αυτό όμως που σήμερα εγκαινιάζουμε, σύνδεση του φυσικού περιβάλλοντος με τη δημιουργική εκπαίδευση των παιδιών, αυτή η ιδέα πιστεύω θα καρποφορήσει».
 

Σχετικά με την επίσκεψη της καγκελαρίου Α. Μέρκελ, ο υφυπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι «η επίσκεψη έχει να κάνει με τη διαφορετική πλέον αξιοπιστία που έχει η χώρα μας, στις προσπάθειες που γίνονται ώστε πολύ γρήγορα να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό που θα έλεγα είναι ότι, από τα χρήματα της δόσης που θα έρθουν στην Ελλάδα, η εκπαίδευση οφείλει να έχει προτεραιότητα για έναν λόγο. Οποιαδήποτε επένδυση αυτήν τη στιγμή στην παιδεία είναι επένδυση για το μέλλον και την έξοδο από την κρίση».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τα σενάρια που, το τελευταίο διάστημα, έχουν δει το φως της δημοσιότητας, περί κατάργησης τμημάτων ή και σχολών σε Κόρινθο και Σπάρτη, αλλά και για συγχώνευση του ΤΕΙ Καλαμάτας με το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο υφυπουργός Παιδείας τα διέψευσε κατηγορηματικά, ενώ χαρακτήρισε «τυχάρπαστα» και «ψευδή» τα σχετικά δημοσιεύματα.

 
Πολιτικά

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτικά: Περισσότερα άρθρα