Πολιτικά

Ελλάδα-Γερμανία σε ευρωπαϊκό χάρτη για το έδαφος

Το ευρύ κοινό μπορεί πλέον, να έχει πρόσβαση σε διαδικτυακό εργαλείο που απεικονίζει την κατάσταση των εδαφών μέσα από επιστημονικά δεδομένα.

Στη  νέα διαδικτυακή πύλη www.gssoil-portal.eu, ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει εδαφολογικές πληροφορίες σε 18 χώρες και να δει την απεικόνιση των αποτελεσμάτων σε χάρτη.

Προς το παρόν, μόνο το ΙΓΜΕΜ και ο αντίστοιχος γερμανικός φορέας παρείχε επιστημονικά δεδομένα στο έργο.
 
Η δημιουργία του διαδικτυακού ευρωπαϊκού καταλόγου εδαφών καθώς και η συλλογή και επεξεργασία των επιστημονικών δεδομένων έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος GSsoil, το οποίο για την Ελλάδα, υλοποίησαν σε συνεργασία το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών (ΙΓΜΕΜ), ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός  – Δήμητρα (ΕΛΓΟ – Δήμητρα) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 
Τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού έργου GSsoil παρουσιάστηκαν στο αμφιθέατρο του ΙΓΜΕΜ, παρουσία επιστημόνων των τριών ερευνητικών φορέων, εκπρόσωπων του Υπουργείο Περιβάλλοντος και δημοσιογράφων.


 

Η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ,  Μαργαρίτα Καραβασίλη τόνισε την προσφορά και τη  συμβολή του ΙΓΜΕ στην προστασία του περιβάλλοντος και υπογράμμισε τη σημασία των αποτελεσμάτων του GSsoil δεδομένου ότι υπάρχει τεράστια έλλειψη σε επίσημα στοιχεία για την κατάσταση των εδαφών στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.
 
Ο εθνικός εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής οδηγίας INSPIRE στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Νέδας εξήγησε πως η εθνική υποδομή γεωφορικών πληροφοριών έχει δύο στόχους: το διαμερισμό – δηλαδή την διάχυση της πληροφορίας  – και τη διαλειτουργικότητα, δηλαδή την επεξεργασία των επιστημονικών δεδομένων σε κοινή βάση.
 
Ο εκπρόσωπος του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, και διευθυντής του Ινστιτούτου Εδαφολογίας Αθηνών Δρ. Σίδερης Θεοχαρόπουλος επισήμανε τη χρησιμότητα των εδαφολογικών δεδομένων στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και στην προστασία του περιβάλλοντος.
 
Ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕΜ, Κώστας Παπαβασιλείου, μίλησε για τη σημασία του εδάφους στην διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας καθώς και για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας υποβάθμισης των εδαφών στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα όπως για παράδειγμα ο τουρισμός.
 
Ο κ. Παπαβασιλείου υπογράμμισε το γεγονός ότι από τα γεωλογικά ινστιτούτα των 18 χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μόνο το ΙΓΜΕΜ και ο αντίστοιχος γερμανικός φορέας παρείχε επιστημονικά δεδομένα στο έργο, τονίζοντας παράλληλα πως Το GSSoil, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ελληνική πολιτεία προκειμένου να σχεδιάσει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
 
Αναφερόμενος στο έργο ο Δρ. Θεοχαρόπουλος,  δήλωσε πως τα εδαφολογικά δεδομένα που περιέχει μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επιλογή της σωστής καλλιέργειας σε μια συγκεκριμένη περιοχή, για να υπολογιστεί η ανάγκη λίπανσης ενός εδάφους, για τη διασυνοριακή χαρτογράφηση ύπαρξης χημικών στοιχείων όπως π.χ. ο σίδηρος, για τον εντοπισμό των περιοχών που ακατάλληλες για διαχείριση αποβλήτων και για την καταγραφή της ρύπανσης.
Πολιτικά

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτικά: Περισσότερα άρθρα