Τη δημιουργία του Μητρώου εξήγγειλε ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης. Το υπουργείο πιστεύει ότι θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα της υπεράντλησης νερού για γεωργικές δραστηριότητες. Τι είπε για τη Λίμνη Κορώνεια…
Ο στόχος είναι να υπάρξει εξορθολογισμός των χρήσεων του νερού.
Ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, έκανε την σχετική εξαγγελία μετά από ερώτηση στη Βουλή απαντώντας της Βουλευτού Β’ Περ. Θεσσαλονίκης της ΔΗΜ.ΑΡ, Κατερίνας Μάρκου, για τη συνεχιζόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση της λίμνης Κορώνειας.
Σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα ο Αναπληρωτής Υπουργός απάντησε πως η σημαντική περιβαλλοντική υποβάθμιση που έχει υποστεί η Λίμνη Κορώνεια είναι αδιαμφισβήτητα το άθροισμα όσων συσσωρεύτηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες, με αποτέλεσμα μία λίμνη-στολίδι, υγρότοπος διεθνούς σημασίας, να έχει υποστεί μία απίστευτη ταλαιπωρία.
Επί δεκαετίες ο υγρότοπος της Κορώνειας δεχόταν υψηλή ρύπανση από συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, αλλά και βιομηχανικών και αστικών λυμάτων.
Παράλληλα, υπέφερε, δε, από την υπεράντληση του νερού για γεωργική χρήση και αυτός είναι ο παράγοντας που έχει ίσως και τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη δημιουργία του προβλήματος.
«Οι κατά καιρούς προσπάθειες που έγιναν, ώστε να υπάρξει ο συντονισμός για να αντιστραφεί η κατάσταση, δεν είχαν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα» είπε ο κ. Καλαφάτης.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το γεγονός ότι το ειδικό πρόγραμμα δράσεων για την αποκατάσταση της Λίμνης που εντάχθηκε στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης δεν υλοποιήθηκε παρά μονάχα κατά 25% μέχρι το τέλος του 2010, με συνέπεια την απένταξη από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης του έργου το 2011.
Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα η Ειδική Γραμματεία Υδάτων ενέταξε στο ΕΠΠΕΡΑΑ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», τα έργα τεχνικής παρέμβασης στη Λίμνη, προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ με δικαιούχο την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος δημιούργησε σειρά ελέγχων σε διάφορες βιομηχανίες της περιοχής, επιβάλλοντας τις αντίστοιχες Διοικητικές κυρώσεις. Να σημειωθεί δε στο σημείο αυτό, πως πάρα πολλές από τις ρυπογόνες βιομηχανικές δραστηριότητες, έχουν πλέον διακόψει τη λειτουργία τους.
Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης έχει ολοκληρώσει το σχέδιο διαχείρισης της περιοχής αρμοδιότητάς του και προχωρεί στη λήψη μέτρων προστασίας και διαχείρισης.
Η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Λαγκαδά, που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο, λειτουργεί. Περιλαμβάνει πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια επεξεργασία και δέχεται τα λύματα των οικισμών Λαγκαδά και Χρυσαυγής.
Εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να λειτουργήσουν αντίστοιχα συστήματα σε τρεις κοινότητες του Δήμου, Άγιος Βασίλειος, Σοχός και Ζαγκλιβέρι, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια απορρύπανσης.
Τέλος, παράλληλα με τον έλεγχο της ρύπανσης γίνεται συστηματική προσπάθεια εξοικονόμησης αρδευτικού νερού, επίσης με έλεγχο γεωτρήσεων και εφαρμογή μη υδροφόρων συστημάτων άρδευσης.