Το όραμα για 100% καθαρή ενέργεια αποτελεί βασικό συστατικό για γρηγορότερη έξοδο από τη σημερινή οικονομική κρίση. Σημαντικό βήμα για το μέλλον της χώρας. Χρειάζονται, όμως βελτιώσεις.
Κανένα από τα τρία σενάρια που προβλέπει ο Οδικός Χάρτης Πορείας της Ελλάδας, δεν επιτυγχάνει επαρκή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80-85% ως το 2050.
Στη σύνοδο των G8 στην Ιταλία, το 2009, γίνεται λόγος για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 80% από τα αναπτυγμένα κράτη.
Το πετρέλαιο, για παράδειγμα, παραμένει βασικό καύσιμο στην τελική κατανάλωση ενέργειας, κυρίως στον τομέα των μεταφορών.
Επίσης, οι επενδύσεις σε λιγνίτη συνεχίζονται κατά τις επόμενες δεκαετίες, κάτι που αποτελεί σημαντικό τεχνικό και οικονομικό εμπόδιο για υψηλή διείσδυση ΑΠΕ και υπονομεύει τη γρηγορότερη έξοδο από τη σημερινή κρίση.
Επιπλέον, δεν αναγνωρίζεται πλήρως το πολλαπλασιαστικό όφελος από τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, όπως η βελτίωση της δημόσιας υγείας και η μείωση του εξωτερικού κόστους (καταστροφή περιβάλλοντος).
Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Οδικός Ενεργειακός Χάρτης για το 2050 αποτελεί την πρώτη σοβαρή προσπάθεια χάραξης μίας φιλόδοξης και βιώσιμης μακροχρόνιας στρατηγικής για την ενέργεια και την ανάπτυξη.
«Πέρα από τις όποιες επί μέρους απαραίτητες βελτιώσεις, αυτό που προέχει είναι η εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων και πολιτικών που θα εξασφαλίσουν και στην πράξη τη σταθερή πορεία προς μια οικονομία και κοινωνία 100% ΑΠΕ”, ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.