Αυτό θα διοχετεύσει δισεκατομμύρια στην τοπική και παγκόσμια οικονομία και θα φέρει μια σειρά από άλλα οφέλη, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων (IUCN).
«Η IUCN είναι πραγματικά ικανοποιημένη με ενέργειες που συμβάλλουν στο στόχο – πρόκληση της Βόννης για την αποκατάσταση, μέχρι το 2020, 150 εκατ. εκταρίων από αποψιλωμένες και υποβαθμισμένες εκτάσεις », αναφέρει η Τζούλια Μάρτον – Λεφέβρ, Γενική Διευθύντρια της IUCN. « Η μεγαλύτερη πρωτοβουλία αποκατάστασης εκτάσεων παγκοσμίως είναι πραγματικά σε εξέλιξη. Θα παρέχει τεράστια οικονομικά οφέλη, καθώς και οφέλη σχετικά με την παροχή τροφίμων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Καλούμε και τις άλλες χώρες και τους ιδιοκτήτες γης να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας.»
Σε αυτήν την πρωτοβουλία έχουν δεσμευτεί η Δασική Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (15 εκατ. εκτάρια), η κυβέρνηση της Ρουάντα (2 εκατ. εκτάρια), και η Συμφωνία Mata Atlantica της Βραζιλίας για την αποκατάσταση των δασών – ένας συνασπισμός που συμμετέχουν κυβερνητικοί οργανισμοί, ΜΚΟ, ο ιδιωτικός τομέας (πάνω από 1 εκατ. εκτάρια) καθώς και η Κεντροαμερικανική Συμμαχία των Αυτόχθονων Πληθυσμών.
Οι ιστορικές αυτές ανακοινώσεις έρχονται μία ημέρα μετά το αποτέλεσμα των συζητήσεων της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών. Με περισσότερους από 1 εκατομμύριο ψήφους παγκοσμίως, η αποκατάσταση των 150 εκατ. εκταρίων υποβαθμισμένων εκτάσεων είναι το πρώτο θέμα των διαλόγων αναφορικά με τα δάση και το δεύτερο σε συνολικό επίπεδο.
«Αν και τέτοιες ανακοινώσεις είναι πολύ σημαντικές, δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε στις δάφνες μας », αναφέρει ο Stewart Maginnis, Διευθυντής Περιβαλλοντικών Λύσεων της IUCN. « Μιας τέτοιας κλίμακας αποκατάσταση της γης προσφέρει περιβαλλοντικές λύσεις σε μερικές από τις πιο επείγουσες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η φτώχεια, η έλλειψη τροφίμων και η κλιματική αλλαγή. Πρέπει να στηρίξουμε τις άλλες χώρες και τους ιδιοκτήτες γης στην ανάληψη παρόμοιων δεσμεύσεων και να πετύχουμε στην πρόκληση της Βόννης για την αποκατάσταση 150 εκατ. εκταρίων μέχρι το 2020.»
Η αποκατάσταση περισσότερων από 18 εκατ. εκτάρια σημαίνει ότι ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 10% του στόχου της Βόννης των 150 εκατ. θα επιτευχθεί. Ο στόχος αυτός τέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 στο Υπουργικό Συμβούλιο που φιλοξενήθηκε από τη Γερμανία, την IUCN και την Παγκόσμια Συνεργασία για την Αποκατάσταση των Δασών (GPFLR).
Παράλληλα, η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων (IUCN) και οι συνεργάτες της αναγνώρισαν σε όλο τον κόσμο 2 δισεκατομμύρια εκτάρια που μπορούν να αποκατασταθούν.
Η τελευταία μελέτη της IUCN, η οποία ανακοινώθηκε στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, δείχνει ότι η αποκατάσταση των 150 εκατ. εκταρίων θα διοχετεύσει περισσότερα από $ 80 δισεκατομμύρια στην εθνική και παγκόσμια οικονομία και θα μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 11-17%.
Λίγες μέρες μετά τις ανακοινώσεις της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών, η IUCN και η Airbus συναντώνται για το λανσάρισμα του Plant a Pledge (www.plantapledge.com), μια διαδικτυακή εκστρατεία με στόχο την κινητοποίηση του κοινού και τη συλλογή υπογραφών.
Το κείμενο με τις υπογραφές θα σταλεί από τον Bianca Jagger στις ομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στο Κατάρ τον ερχόμενο Νοέμβριο.