Έφτασε η ώρα για δραστικά μέτρα τώρα, σε ότι αφορά στη ρύπανση του περιβάλλοντος τόνισε ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου με θέμα, ” Βιώσιμες εναλλακτικές προτάσεις για τον περιορισμό της φτώχειας και οικολογική δικαιοσύνη”.
Μιλώντας στην Νέα Τηλεόραση Κρήτης, ο κος Γιάννης Φίλης τόνισε ότι, “Θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις σε αυτούς που ρυπαίνουν. Θα πρέπει να επιβληθούν φόροι ή πρόστιμα σε αυτούς που καίνε ασύστολα άνθρακα ή πετρέλαιο. Η ΔΕΗ, για παράδειγμα. Υπάρχουν πολλά μέτρα, τα ξέρουμε, δεν υπάρχει πλέον άγνοια και έχει φτάσει η ώρα και η στιγμή να αναλάβουμε ακαριαία και σημαντική δράση».
Η άγνοια για την κλιματική αλλαγή δε δικαιολογείται και οι λύσεις πρέπει να κατοχυρωθούν σε επίπεδο πολιτείας.
Ειδικότερα, όπως τόνισε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, «πρέπει να υπάρξουν στροφές σε πολύ θεμελιώδη ζητήματα, όπως: τα αυτοκίνητα να πάψουν να ‘καίνε’ βενζίνη και πετρέλαιο. Πρέπει να στραφούμε σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Πρέπει να ελέγξουμε πάρα πολύ τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Να εφαρμοστούν σε ευρεία κλίμακα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ήδη η μέση αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου. Στο μέλλον αναμένεται να αγγίξει τους 4 βαθμούς Κελσίου. Κανείς δεν το θέλει αυτό αλλά και κανένας απ’ ότι δείχνουν οι αντιδράσεις στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, δε θέλει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έξω από την πόρτα του.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι «σε όλο τον κόσμο υπάρχει μεγάλη περιβαλλοντική ευαισθησία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας υπό έναν όρο: να είναι μακριά από εμένα. Να μην είναι κοντά μου οι ανεμογεννήτριες και να τις βλέπω ή και να τις ακούω. Να μην είναι κοντά μου τα φωτοβολταϊκά και τα βλέπω. Να μην υπάρχει κοντά σε εμένα ένα εργοστάσιο βιομάζας και με ενοχλεί. Όπως είχε πει ένας Βρετανός καθηγητής από το Κέμπριτζ, όλοι θέλουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι μικρότερες από ένα φύλλο συκής. Αυτό δεν είναι ανεκτό πλέον, διότι οι συνέπειες της κλιματικής μεταβολής θα είναι πάρα πολύ χειρότερες”.
Το διοξείδιο του άνθρακα που παράγει ο άνθρωπος καταστρέφουν καθημερινά τον πλανήτη. Μπορεί στη χώρα μας να μη χτυπούν τυφώνες αλλά η κλιματική αλλαγή θα μετατρέψει σε έρημο και την Κρήτη.