Τρίτη, 23 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Ο Συνήγορος του Πολίτη για το περιβάλλον

Πολίτης και περιβάλλον «πληγώθηκαν» μέσα στο 2011 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των έκτακτων μέτρων για την εξασφάλιση των δανειακών πόρων.

Σημαντικές υποθέσεις απασχόλησαν την Ανεξάρτητη Αρχή, που αφορούσαν την ποιότητα του νερού, την μόλυνση από την ανεξέλεγκτη ρίψη αποβλήτων και την λειτουργία παράνομων ΧΑΔΑ.

Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό, από τις σοβαρότερες υποθέσεις που εξέτασε ο Συνήγορος είναι το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» στον όρμο της Καλντέρας στη Σαντορίνη.

Η Αρχή διαπίστωσε ότι οι αρμόδιοι φορείς καθυστέρησαν να θέσουν σε λειτουργία τους κατάλληλους μηχανισμούς για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και αδράνησαν στην εκτίμηση του περιβαλλοντικού κινδύνου.

Ο Συνήγορος επιλήφθηκε για τη ρύπανση της περιοχής του Ασωπού και του Δήμου Μεσσαπίων από την εμφάνιση εξασθενούς χρωμίου στο νερό. Μάλιστα ζήτησε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προειδοποιώντας ότι τυχόν καθυστέρηση ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον αλλά και τη δημόσια υγεία.

Σημαντικός ήταν και ο αριθμός αναφορών με τις οποίες ζητήθηκε η παρέμβασή του για την προστασία του περιβάλλοντος από τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης στερεών αποβλήτων (ΧΑΔΑ).

Ενδεικτικές υποθέσεις που απασχόλησαν το Συνήγορο του Πολίτη ήταν η λειτουργία ΧΑΔΑ στον χώρο της πρώην αμερικανικής βάσης στη Ν. Μάκρη, αλλά και στην Άνδρο, όπου λόγω κατολίσθησης μετά από έντονες βροχοπτώσεις, μέρος των σκουπιδιών κατέληξε στην θάλασσα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή, διαπίστωσε ότι παρά την Ευρωπαική Οδηγία, να κλείσουν όλοι οι ΧΑΔΑ στην Ελλάδα, αρκετοί παραμένουν σε λειτουργία, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται εντός δασικών περιοχών ή και σε επαφή με υπόγεια και επιφανειακά νερά.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε δημιουργία και νέων ΧΑΔΑ που παραβιάζει τη νομιμότητα και ακυρώνει τις όποιες προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος.

Η ανεξάρτητη αρχή έχει, επίσης, διερευνήσει αρκετές υποθέσεις που σχετίζονται με την διαχείριση ειδικών και επικίνδυνων αποβλήτων.

Επίσης, ο Συνήγορος του Πολίτη διερεύνησε τη νομιμότητα αδειοδότησης φωτοβολταϊκών σταθμών εντός της ζώνης προστασίας της λίμνης Υλίκης.
 

Πολιτικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε