Site icon NewsIT

Οι Γερμανοί προτείνουν γεωθερμία και συνεργασία

09.07.2012 | 17:47
Οι Γερμανοί προτείνουν γεωθερμία και συνεργασία

Αυτή είναι η γερμανική προταση για την αποκατάσταση των λιγνιτικών πεδίων της Πτολεμαίδας. Με την εγκατάσταση ανάλογων υποδομών, θα μεταφέρεται ενέργεια απο το εσωτερικό  της γής στην επιφάνεια.

Και πιο συγκεκριμένα σε θερμοκήπια. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τα παλιά ορυχεία παράγοντας φτηνή ανανεώσιμη ενέργεια.

 
Αυτό υποστήριξε στην εισήγηση του ο Θόρστεν Πίετς, ειδικός στον συγκεκριμένο τομέα, στο συνέδριο του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων Ελλάδος, που ξεκίνησε στην Πτολεμαϊδα.
 
Στο συνέδριο,  παραβρίσκεται και ο εντεταλμένοςτης γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ για την ελληνογερμανική συνέλευση, κοινοβουλευτικός υφυπουργός, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ.
 
Ο κ. Πίετς παρουσίασε το ανάλογο παράδειγμα της περιοχής Λάουζιτς στη Γερμανία κάτι που όπως φάνηκε το γνωρίζουν οι έλληνες εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο δήμαρχος Αμυνταίου έχει ήδη επισκεφτεί περιοχές στην Πολωνία που έχουν εφαρμόσει τις γεωθερμικές μεθόδους σε παλιά λιγνιτωρυχεία.
 
«Σήμερα, είναι ευκαιρία συνολικά ν’ αντιμετωπιστεί η περιοχή των Ορυχείων της Πτολεμαϊδας με πλήρη αποκατάσταση του χώρου και προσέλκυση επενδυτών με δεδομένο ότι, το περιβάλλον ευνοεί σε εύκολα υλοποιήσιμες επενδύσεις και μάλιστα ιδιαίτερα κερδοφόρες» τόνισε από την πλευρά της η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου.
 
Αυτό το πλαίσιο της συνεργασίας αυτοδιοικητικών φορέων Ελλάδας και Γερμανίας αναζητούν οι φορείς των δύο χωρών, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Φούχτελ, υπάρχουν πολλά περιθώρια κοινής δράσης. Όπως εξήγησε, η συνεργασία των Ελλήνων και των Γερμανών δημάρχων μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα στην Ελλάδα, μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας από τη Γερμανία και της ανάπτυξης και άλλων συνεργασιών σε οικονομικό επίπεδο.
 
Συγκεκριμένα σχέδια δράσης εξετάζονται ειδικότερα στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της αποκατάστασης πρώην βιομηχανικών περιοχών και της καινοτομίας μέσα από την ενεργειακή παραγωγή.
 
«Αναζητούμε το νομικό πλαίσιο της συνεργασίας με τους γερμανικούς δήμους καθώς στην Ελλάδα ο «Καλλικράτης» σχεδόν απαγορεύει κάτι τέτοιο, λόγω των περιορισμών στη δημιουργία εταιρειών. Θα συνεργαστούμε γι αυτό το θέμα με το υπουργείο εσωτερικών ενώ στο μεταξύ ανακοινώσαμε την πρόθεση του δήμου μας να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δύο εκτάσεις του δήμου Αμυνταίου, 600 και 1100 στρεμμάτων αντίστοιχα» τόνισε ο κ. Ιωσηφίδης.
 

Πολιτικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version