Τρίτη, 23 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Οι πιο πράσινοι Ολυμπιακοί! – video

Οι πιο πράσινοι Ολυμπιακοί! – video

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτή η περιοχή του ανατολικού Λονδίνου ήταν κάποτε μια ερειπωμένη και παραμελημένη γειτονιά.

Με λαμπερά νέα γήπεδα και εγκαταστάσεις επισκεπτών σε καταπράσινους κήπους, κάθε λεπτομέρεια των 500 στρεμμάτων του Ολυμπιακού Πάρκου έχει λάβει σοβαρά υπόψη περιβαλλοντικές ανησυχίες επιτρέποντας στους διοργανωτές να χαρακτηρίσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 ως τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες αειφόρου ανάπτυξης.

Ο David Stubbs, επικεφαλής της αειφόρου ανάπτυξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν μέλος της αρχικής ομάδας που συνέταξε την επιτυχημένη πρόταση του Λονδίνου.
 
Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ένας βασικός λόγος που επιλέχθηκε το Λονδίνο, αναφέρει, και αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία να δείξει τι μπορεί να καταφέρει.
 
«Αν μπορέσεις να  θέσεις ως επίκεντρο την αειφόρο ανάπτυξη σε ένα πρότζεκτ με 26 διαφορετικά αθλήματα, με χιλιάδες ανθρώπους να παρακολουθούν και εκατομμύρια να βλέπουν από τις τηλεοράσεις τους, τότε μπορείς να καταφέρεις τα πάντα», σημειώνει ο Stubbs.

 

 
Πολλές από τις γέφυρες του πάρκου έχουν κατασκευαστεί με τοιχώματα από συρματοκιβώτια (χαλύβδινα πλέγματα από πέτρες και χαλίκια), υπενθυμίζοντας τους πράσινους στόχους των Αγώνων.
 
«Δίνουμε τεράστια έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση των υλικών και την ανακύκλωση», προσθέτει ο Stubbs.
 
«Τα συντρίμμια, από τα κτίρια που γκρεμίστηκαν, επιλέχθηκαν και επαναχρησιμοποιήθηκαν για να γεμίσουν τα συρματοκιβώτια για τις νέες γέφυρες».
 
Ο ποταμός Lea καθώς και πολλά κανάλια που διασχίζουν το πάρκο ήταν κάποτε πολύ μολυσμένα. Μετά από ένα εντατικό πρόγραμμα καθαρισμού και διαπλάτυνσης, μπορεί πλέον και πάλι να αναπτυχθεί η άγρια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.
 
Το νέο «Green Park» του Λονδίνου
«Η δημιουργία μιας πιο ρηχής κατατομής των υγροτόπων έχει επιτρέψει την εμφάνιση άγριας ζωής στους υγροτόπους. Ταυτόχρονα, με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η εμφάνιση πλημμύρων σε χιλιάδες ακίνητα στην περιοχή».
 
Εκτός από τα 300.000 φυτά των υγροτόπων, οι διοργανωτές έχουν φυτέψει και περισσότερα από 4.000 δένδρα και 130.000 φυτά και βολβούς.
 
«Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της τοποθεσίας είναι ότι συνδυάζει τις εκτάσεις του φυσικού  πάρκου με πιο επίσημους κήπους. Σε αντίθεση με προηγούμενους αγώνες οι επισκέπτες θα αισθανθούν ότι βρίσκονται πράγματι σε πάρκο», αναφέρει ο Stubbs.
 
Οι διοργανωτές είναι επίσης υπερήφανοι για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν αποκλειστικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
 
Πέρα από το ξύλινο πλαίσιο του ποδηλατοδρομίου, οι ποδηλάτες θα αγωνιστούν για το χρυσό σε πίστα από πεύκο Σιβηρίας βιώσιμης προέλευσης. Επιπλέον, η εντυπωσιακή κυματοειδούς μορφής  στέγη Zaha Hadid του Κέντρου Υγρού Στίβου έχει διακοσμηθεί με «φτερά» και  παρέχει θέσεις σε 15.000 θεατές.
 
«Είναι πραγματικά υπέροχο για τα παιχνίδια, όμως στη συνέχεια θα μειώσουμε τις θέσεις των εγκαταστάσεων σε 2.500 ώστε να διατηρηθούν ως κληρονομιά και να εξυπηρετήσουν την τοπική κοινωνία», αναφέρει.
 
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, προσωρινοί αθλητικοί χώροι αλλά και καθίσματα, όπως το 12.000 θέσεων γήπεδο μπάσκετ, θα φιλοξενήσουν περίπου 300.000 θεατές κατά τη διάρκεια των αγώνων, ένας αριθμός που δεν έχει επαναληφθεί σε καμία άλλη Ολυμπιάδα.
 
Όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στο Ολυμπιακό Στάδιο στην τελετή έναρξης στις 27 Ιουλίου, ένα στάδιο 80.000 θέσεων που θα είναι το επίκεντρο της αειφόρου ανάπτυξης των Αγώνων.
 
Το Στάδιο κατασκευάστηκε  χρησιμοποιώντας μόλις το ένα δέκατο του χάλυβα που χρειάστηκε η «Φωλιά του Πουλιού» στο Πεκίνο. Ζυγίζει μόλις 4.500 τόνους και το καθιστά το ελαφρύτερο Ολυμπιακό Στάδιο που κατασκευάστηκε ποτέ.
Μέρη του σωληνοειδούς μεταλλικού στεγάστρου έχουν χτιστεί με περίσσευμα αγωγών φυσικού αερίου, προσθέτει ο Stubbs.
 
Αυτός και η ομάδα του έχουν χρησιμοποιήσει ανακυκλωμένα υλικά, όπου είναι δυνατόν, κάτι που είναι όχι μόνο φθηνότερο, αλλά επιπλέον συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και του κόστους ενέργειας.
 
Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μια συνεχής πρόκληση, αναφέρει ο Stubbs, και οι προσπάθειές του φαίνεται να αποφέρουν καρπούς.
 
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Λονδίνο 2012 «μπορούν να αποδείξουν ότι η αειφόρος ανάπτυξη δεν είναι μια θεωρία, αλλά πράξη και ανάπτυξη στο διηνεκές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, ο Achim Steiner, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του τον περασμένο Απρίλιο.
 
Πέρα από ενθουσιασμένος με τα αποτελέσματα του ίδιου και της ομάδας του, ο Stubbs είναι αισιόδοξος ότι το πάρκο θα προσελκύει επισκέπτες και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
 
«Δεν είναι μόνο οι δύο εβδομάδες … Πρόκειται για το μέλλον της περιοχής για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια», τονίζει ο Stubbs.

Πολιτικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε