Site icon NewsIT

ΣΠΕΦ: Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος ευθύνεται για τα προβλήματα στην ενέργεια

25.04.2012 | 19:21
ΣΠΕΦ: Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος ευθύνεται για τα προβλήματα στην ενέργεια

Και όχι οι ΑΠΕ, λέει ο σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας Φωτοβολταϊκών. Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες αλλά και ενήμερες μαζί οφειλές του ΛΑΓΗΕ προς τις ΑΠΕ (Ιανουαρίου - Μαρτίου 2012) ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 162 εκατ. ευρώ.

Ο ΣΠΕΦ, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που αναφέρουν ότι τα έργα ανανεώσιμων πηγών και τα φωτοβολταϊκά, είναι υπεύθυνα για την κρίση ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρισμού, απαντά πως ο ισχυρισμός δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Αναφέρει δε μια σειρά από αιτίες που οδήγησαν στην έλλειψη ρευστότητας, όπως:

-Οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί των καταναλωτών της ΔΕΗ που φτάνουν τα 1,2 δις ευρώ λόγω ΕΕΤΗΔΕ
ερασιτεχνική απελευθέρωση της λιανικής ρεύματος που πρόσθεσαν 200 εκ. στο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ
-Η ανικανότητα και η απραξία του κράτους να εφαρμόσει τα μέτρα που έλαβε για την οικονομική θωράκιση των ΑΠΕ στο όνομα της ανάπτυξης

«Έχουν οδηγήσει την αγορά ηλεκτρισμού σε κατάσταση ασφυξίας καθώς όλη η εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή δεν έχει εισπράξει τα «δεδουλευμένα» για τους τρεις τελευταίους μήνες και δεν υπάρχει σχέδιο ή απάντηση για το πότε θα τα εισπράξει» υποστηρίζει η ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες αλλά και ενήμερες μαζί οφειλές του ΛΑΓΗΕ προς τις ΑΠΕ περιόδου Ιανουαρίου – Μαρτίου 2012 ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 162 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα περίπου 60 εκατομμύρια αφορούν τα φωτοβολταϊκά.

Οσο για το συνολικό ενήμερο αλλά και ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο των ανεξόφλητων λογαριασμών των καταναλωτών προς την ΔΕΗ (1,2 δις ευρώ), άρχισε δραματικά να δημιουργείται και να διογκώνεται από το περασμένο φθινόπωρο οπότε και επιβλήθηκε το ειδικό τέλος ακινήτων ΕΕΤΗΔΕ στους λογαριασμούς κατανάλωσης ρεύματος.

Το μέγεθος μάλιστα του ΕΕΤΗΔΕ ήταν τέτοιο που υπερκάλυπτε σε αξία λογαριασμούς πολλών μηνών σε ηλεκτρική ενέργεια, καθιστώντας έτσι τα τιμολόγια ΔΕΗ φοροεισπρακτικό μηχανισμό του Κράτους και όχι αυτό που πραγματικά είναι.

Ο ΣΠΕΦ καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση όσο υπάρχει ακόμη χρόνος να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να δώσει άμεσα λύση στο οικονομικό πρόβλημα του ΛΑΓΗΕ και της ΔΕΗ για το οποίο μόνο η ίδια ευθύνεται, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Πολιτικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version