Τον επανασχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη, στην περιοχή της Μεσογείου συζήτησαν στο συνέδριο του Economist, Ελλάδα Κύπρος και Ισραήλ.O υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Παπακωνσταντίνου υπέγραψε συμφωνία με τον ισραηλινό ομόλογό του κ. Uzi Landau, για θέματα ενέργειας.
Οπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος το γεγονός οτι η χώρα, σε μερικές εβδομάδες θα διεξάγει εκλογές δεν σημαίνει οτι θα πρέπει να αναβάλλει οποιαδήποτε συνεργασία, ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας. Απο την πλευρά της Κύπρου, συμμετείχε ο νέος υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού, κ. Νεοκλής Συλικιώτης.
“Το ζήτημα της αγοράς ενέργειας είναι τέτοιο ζήτημα, κρίσιμο για την ίδια την ύπαρξη της χώρας, στα επόμενα χρόνια” ήταν τα λόγια του Ελληνα υπουργού ΠΕΚΑ. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ο τομέας της ενέργειας
αποτελεί κινητήριο μοχλό για την Ελλάδα καθώς θα φέρει επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.
Μέσα σε αυτό το νέο ενεργειακό περιβάλλον, που διαμορφώνεται σήμερα, η Ελλάδα καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο. Η κυβέρνηση κάνει βήματα για την απελευθέρωση της αγοράς, για το άνοιγμά της, κάνει βήματα και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ, και ακολουθούν τόσο τα Ελληνικά Πετρέλαια όσο και το ζήτημα του στρατηγικού επενδυτή στα δίκτυα ηλεκτρισμού της χώρας.
“Άρα, η Ελλάδα σε μερικούς μήνες και σε ένα χρόνο από τώρα θα έχει μία εντελώς διαφορετική αγορά ενέργειας, που θα έχει πολύ περισσότερους παίκτες. Θα είναι μία αγορά ενέργειας πιο δυναμική, η οποία θα βοηθήσει τη χώρα γεωστρατηγικά, αναπτυξιακά, αλλά και προς όφελος του τελικού καταναλωτή” δήλώσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο ενεργειακός προσανατολισμός της Ελλάδας θα έχει να κάνει με την σταδιακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα, με την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος της χώρας και τη θωράκιση της ενεργειακής μας ασφάλειας. Θα προωθηθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές και η εξωστρέφεια της Ελλάδας στην πώληση ενέργειας στο εξωτερικό.
Εκτός απο το πρόγραμμα “Ηλιος” έγινε αναφορά και στις σεισμικές έρευνες που προκύρηξε η Ελλάδα στο Ιόνιο και στα νότια της Κρήτης.Αλλά και στον “Τρίτο Διάδρόμο”, εκτός απο τον “Ρώσικο” κι αυτόν που θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο απο την Κασπία στην Ευρώπη, ο οποίος έχει να κάνει με την μεταφορά φυσικού αερίου από τις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προς τις πιο ώριμες αγορές ενέργειας.
Και αυτός ο Διάδρομος αφορά άμεσα τις έρευνες για τα κοιτάσματα στην χώρα μας, αλλά και τα κοιτάσματα σε Ισραήλ και και Κύπρο. Εκτός απο τους υπουργούς των τριών χωρών, στην έναρξη του συνεδρίου πήραν μέρος και σημαντικά στελέχη επιχειρήσεων.