Site icon NewsIT

Ταξίδι στο Ρίο με… πράσινο διαβατήριο!

04.06.2012 | 19:01
Ταξίδι στο Ρίο με… πράσινο διαβατήριο!

Εάν επιθυμείτε να ταξιδέψετε στην χώρα του ποδοσφαίρου, της σάμπας... αλλά και των ωραίων γυναικών πρέπει να έχετε απαραιτήτως το "Πράσινο Διαβατήριο".

Η Βραζιλία εγκαινιάζει την εκστρατεία “Πράσινο Διαβατήριο” την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στην κορυφή του βουνού Κορκοβάντο.

Χιλιάδες “διαβατήρια” διανεμήθηκαν στους επισκέπτες λίγο πριν από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη δίνοντας συμβουλές για τον αειφόρο τουρισμό.

Οι εορτασμοί για την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος ξεκίνησαν σήμερα υπό τη σκιά του αγάλματος του Χριστού του Λυτρωτή του Ρίο ντε Τζανέιρο. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) εγκαινίασαν την πρωτοβουλία Πράσινο Διαβατήριο με στόχο την αλλαγή της συμπεριφοράς των ταξιδιωτών εντός και εκτός της χώρας.
 
Ένα ομιχλώδες πρωινό, με θέα την πόλη που θα φιλοξενήσει την επικείμενη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, ο Γενικός Γραμματέας και διευθύνων σύμβουλος του UNEP κ. Στάινερ συναντήθηκε με την Υπουργό Περιβάλλοντος της Βραζιλίας Ισαμπέλα Τεσέιρα , παρουσιάζοντας  σε εξέχουσες προσωπικότητες την τελευταία έκδοση του Πράσινου Διαβατηρίου.
 
Εκατοντάδες επισκέπτες που είχαν πάρει το τρενάκι για να ανέβουν το βουνό από γρανίτη ύψους 710 μέτρων και να θαυμάσουν το μνημείο, συμμετείχαν στην εκδήλωση και άκουσαν ομιλίες, πήραν αντίγραφα του Πράσινου Διαβατηρίου και θαύμασαν μια από τα πιο εκπληκτικές θέες του κόσμου που έχει κοσμήσει εκατομμύρια φωτογραφίες, ταχυδρομικές κάρτες, πετσέτες και τραπεζομάντηλα.
 
Ο κ. Στάινερ δήλωσε ότι ο τουρισμός, η μεγαλύτερη βιομηχανία παγκοσμίως που αντιστοιχεί στο 11% του παγκόσμιου ΑΕΠ και περίπου στο 8% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως, έχει τη δυνατότητα να παραδώσει ένα βιώσιμο μέλλον με τις επιλογές που παίρνουν οι επισκέπτες σε μια χώρα με θετικές ή αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον και τον κοινωνικό ιστό των κοινοτήτων.
 
Μέχρι σήμερα η πρωτοβουλία Πράσινο Διαβατήριο έχει παρουσιαστεί στο Εκουαδόρ, την Κόστα Ρίκα, τα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας και τη Νότια Αφρική, όπου 100.000 Πράσινα Διαβατήρια διανεμήθηκαν στους επισκέπτες κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2010. Παρέχει ένα έγγραφο τύπου διαβατηρίου με συμβουλές και πληροφορίες για το πώς οι διακοπές μπορούν να γίνουν πιο «πράσινες».
 
Η εκστρατεία περιλαμβάνει επίσης έναν ιστοχώρο όπου οι τουρίστες μπορούν να ψάξουν για ξενοδοχεία που στηρίζουν την αειφόρο ανάπτυξη, να μάθουν για τον πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ταξιδιού και να ανακαλύψουν εστιατόρια με αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα που παράγονται βιολογικά.
 
“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αποτελούμε μέρος της νέας εκστρατείας του Πράσινου Διαβατηρίου της Βραζιλίας. Σε λίγες εβδομάδες χιλιάδες άνθρωποι θα καταφθάσουν στο Ρίο για τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη ακολουθούμενη από το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA το 2014 και τους Ολυμπιακούς αγώνες το 2016. Η στήριξη της Βραζιλίας προς την πρωτοβουλία αυτή μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές και τη συμπεριφορά ενός μεγάλου αριθμού επισκεπτών σε έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου», είπε ο κ. Στάινερ.
 
Η κ. Τεξέιρα είπε ότι ήταν σημαντικό να μεταδοθεί το μήνυμα και οι ιδέες της αειφόρου ανάπτυξης από το γυάλινο πύργο των λίγων και καλά ενημερωμένων προς το ευρύ κοινό και τις «μάζες», προκειμένου να λειτουργήσει ως καταλύτης προς μια θετική αλλαγή στη Βραζιλία και ευρύτερα.
 
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι μια ειδική εκστρατεία για το Πράσινο Διαβατήριο, προωθούμενη από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) μέσω της Παγκόσμιας Συνεργασίας για τον Αειφόρο Τουρισμό, μπορεί επίσης να ξεκινήσει για να συμπέσει με την επίσκεψη του Πάπα το επόμενο έτος. Η επίσκεψη αυτή αναμένεται να προσελκύσει δύο εκατομμύρια επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένου και μεγάλου αριθμού νέων ανθρώπων.
 
Συζητήσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη μεταξύ UNEP και της κυβέρνησης της Βραζιλίας ώστε τα Πράσινα Διαβατήρια να διατίθενται στις 12 πόλεις που θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA καθώς και στους επισκέπτες των 30 Εθνικών Πάρκων της Βραζιλίας.
 
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που πραγματοποιήθηκε πάλι στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1992 και συνέπεσε με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, γιορτάζεται παγκοσμίως στις 5 Ιουνίου.
 
Στη Βραζιλία, μια σειρά από δραστηριότητες προγραμματίζονται τις  προσεχείς ημέρες με θέμα «η Πράσινη Οικονομία: Εσένα σε περιλαμβάνει;». Ένα θέμα που επιλέχθηκε για να δείξει τον επείγοντα χαρακτήρα μιας αποκλειστικά Πράσινης Οικονομίας η οποία στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης και της εξάλειψης της φτώχειας είναι ένα από τα δύο κυρίαρχα ζητήματα στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών σε λίγες εβδομάδες.
 
Σήμερα το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) θα ανακοινώσει τους έξι νικητές διεθνώς των βραβείων των Πρωταθλητών της Γης σε ένα ειδικό γκαλά στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Στις 5 Ιουνίου ο κ. Στάινερ και η ομάδα UNEP θα είναι στη Μπραζίλια, όπου η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ θα ξεκινήσει τον εορτασμό της ημέρας με μια σειρά περιβαλλοντικών ανακοινώσεων για τη χώρα.
 
Στις 6 Ιουνίου το UNEP θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα της Παγκόσμιας Προοπτικής του Περιβάλλοντος, μια σημαντική έρευνα επιστημόνων και ερευνητών από όλο τον κόσμο για την κατάσταση του περιβάλλοντος, τις μελλοντικές τάσεις και τις εμπνευσμένες πολιτικές που μπορούν να βοηθήσουν προς μια Πράσινη Οικονομία χαμηλού άνθρακα, αποδοτικής αξιοποίησης των πόρων και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
 
Η Βραζιλία έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τον εορτασμό της εβδομάδας και το διάστημα μέχρι τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Ο Γκαστόν Βιέιρα Ντίας, υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης της Βραζιλίας, ο οποίος συμμετείχε στην έναρξη της πρωτοβουλίας του Πράσινου Διαβατηρίου, είπε ότι θα ξεκινήσει συζητήσεις την ερχόμενη εβδομάδα με τους ξενοδόχους με στόχο τη μείωση της χρήσης ενέργειας και των αποτυπωμάτων άνθρακα.
 
Εν τω μεταξύ, αύριο, ο μεγαλύτερος χώρος υγειονομικής ταφής στη Λατινική Αμερική, που εδρεύει στο Gramacho κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο και δίπλα από την ακτή, κλείνει και επίσημα. Ένα τμήμα του θα επαναχρησιμοποιηθεί ενώ το υπόλοιπο θα μεταφερθεί σε ασφαλέστερες και σύγχρονες εγκαταστάσεις σε μια λιγότερο ευαίσθητη τοποθεσία.

Πολιτικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version