Site icon NewsIT
22:13 | 11.06.12

Πως η οικονομική κρίση επηρεάζει τις τιμές των ατμοσφαιρικών ρύπων

Πως η οικονομική κρίση επηρεάζει τις τιμές των ατμοσφαιρικών ρύπων
Newsit Newsroom

Αξιοσημείωτες επιπτώσεις στο μέγεθος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη, έχει η οικονομική ύφεση, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχουν καταγραφεί από το Δημοτικό Δίκτυο Σταθμών Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και παρουσιάστηκαν την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012, σε συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα συσκέψεων του Δημαρχείου.  

Το 2010, σύμφωνα με τις μετρήσεις, παρατηρήθηκαν οι ιστορικά χαμηλότερες τιμές ρύπων που έχουν καταγραφεί στην Θεσσαλονίκη, ενώ το 2011 παρουσιάστηκε μικρό ποσοστό αύξησης -περίπου στο 17%, όσον αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια που αποτελούν την κυριότερη εστία ρύπανσης για την πόλη- επισήμανε ο περιβαλλοντολόγος Μάξιμος Πετρακάκης, προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην ενίσχυση του Δημοτικού Δικτύου Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης με έναν επιπλέον σταθμό ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς επίσης και στις μετρήσεις της θαλάσσιας ρύπανσης στην περιοχή του Θερμαϊκού, που θα πραγματοποιεί σύντομα το σκάφος «Ποσειδών» αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Εκμεταλλευόμενος ευρωπαϊκούς πόρους ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και άλλους φορείς εγκατέστησε και λειτουργεί ένα νέο Σταθμό Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο Δώμα του Νέου Δημαρχιακού Μεγάρου ώστε να μετρώνται τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο γεωγραφικό κέντρο της πόλης.

Παράλληλα στο πλαίσιο ελέγχου της ποιότητας των υδάτων του Θερμαϊκού, το σκάφος ΠΟΣΕΙΔΩΝ, με χρηματοδότηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ελλάδος αναβαθμίστηκε και θα πραγματοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα μετρήσεις φυσικοχημικών παραμέτρων και δεικτών ευτροφισμού» σημείωσε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.
 

Επισημαίνοντας τις συνέπειες της ύφεσης στο περιβάλλον της πόλης, σημείωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί η οικονομική κρίση επηρέασε τις τιμές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε δύο φάσεις:

α) οι θετικές επιπτώσεις που προέκυψαν για το περιβάλλον λόγω της οικονομικής κρίσης ήταν: μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου κίνηση και βενζίνης λόγω μείωσης των μετακινήσεων, μείωση της κυκλοφορίας οχημάτων (βελτίωση κυκλοφοριακών συνθηκών), μείωση κίνησης ΤΑΧΙ (μειωμένη επιβάρυνση στο κέντρο της πόλης), μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανση (ήπιος χειμώνας 2010), μείωση γενικά των μετακινήσεων (ανεργία, ψυχαγωγία, αγορά).

β) οι αρνητικές επιπτώσεις που εμφανίστηκαν το έτος 2011 ήταν: κακή συντήρηση των οχημάτων, αύξηση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου που οδήγησε  στην αύξηση κατανάλωσης ξύλων για θέρμανση, που δεν ενδείκνυνται ως καύσιμα σε πυκνοκατοικημένη πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, παράνομη υλοτόμηση, που πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, πιθανή νοθεία καυσίμων, κυρίως από παλιά πετρελαιοκίνητα οχήματα που μπορούν και καίνε άνετα πετρέλαιο θέρμανσης, αντί για κίνησης, εκπέμποντας μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ρύπων.   
 

Από τη μεριά του ο προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, περιβαλλοντολόγος, Μάξιμος Πετρακάκης, αναφερόμενος στα αιωρούμενα σωματίδια PM10 που εξακολουθούν να αποτελούν το σημαντικότερο παράγοντα ρύπανσης για το ατμοσφαιρικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι οι διαστάσεις του προβλήματος εμφανίζονται συχνά  υπερβολικές. Διευκρίνισε ότι αδικεί τη Θεσσαλονίκη η αντίληψη που τείνει να παγιωθεί τα τελευταία χρόνια, η οποία θεωρεί ως αντιπροσωπευτική για ολόκληρη την πόλη την ατμοσφαιρική ρύπανση που παρατηρείται στο εμπορικό κέντρο και συγκεκριμένα σε ένα  σημείο αιχμής, στη θέση του παλαιού Δημαρχείου (Σταθμός  Εγνατίας, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Ί. Δραγούμη).

«Πράγματι, οι τιμές στο σημείο αυτό είναι υψηλές, έχουν όμως περιορισμένη δυσμενή επίδραση στην υγεία του γενικού πληθυσμού της πόλης, λόγω του μικρού αριθμού αποδεκτών, που εκτίθενται σε αυτές. Με αναγωγή στον πληθυσμό της πόλης, προκύπτει ένα μικρό ποσοστό έκθεσης, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τη γενίκευση μιας κατάστασης, που επικρατεί σε μια χωρικά περιορισμένη περιοχή της πόλης. Με βάση τα παραπάνω, η εντύπωση ότι η Θεσσαλονίκη είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των αιωρού¬μενων σωματιδίων, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις τιμές του εμπορικού κέντρου της πόλης, θεωρούμε ότι είναι υπερβολική και πρέπει να αποδομηθεί» επισήμανε ο κ. Πετρακάκης.

Ανάφερε εξάλλου ότι σε πολύ χαμηλά επίπεδα με τις τιμές τους να εμφανίζονται αισθητά μειωμένοι σε σχέση με τα νομοθετημένα όρια, κυμάνθηκαν κατά το 2011 άλλοι ρύποι όπως το διοξείδιο του θείου (SO2) και το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), ενώ κάτω από τα νομοθετημένα όρια -εκτός τοπικών εξαιρέσεων-εμφανίστηκαν το Διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2) και το Βενζόλιο(C6H6).

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version