Site icon NewsIT

Πράσινη Πρωτεύουσα για το έτος 2014

22.04.2012 | 18:12
Πράσινη Πρωτεύουσα για το έτος 2014

Παρόλο που η πόλη της Θεσσαλονίκης  δεν κατάφερε τελικά να προκριθεί στην τελική φάση για την διεκδίκηση του τίτλου της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2014, το βραβείο αυτό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί αιχμή στην προσπάθεια προβολής της σημασίας που έχει η περιβαλλοντολογικά σωστή ανάπτυξη του αστικού περιβάλλοντος.

Παρά την πληρότητα και την ποιότητα του φακέλου της υποψηφιότητας της που κατατέθηκε, σε συνάρτηση και με την οικονομική κρίση και την πολιτική αστάθεια που σίγουρα έπαιξαν ρόλο, η προσπάθεια για μια πιο φιλική προς το περιβάλλον Θεσσαλονίκη, στα βήματα της Ευρώπης και της διεθνούς εμπειρίας συνεχίζεται.
Συνεχίζεται με την προώθηση της πρωτοβουλίας εκ μέρους της δημοτικής αρχής για το Δίκτυο Πράσινων Ελληνικών Πόλεων, ώστε να ενισχυθεί τόσο η συνεργασία με άλλες πόλεις που «επενδύουν» στο περιβάλλον, όσο και με την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων και δράσεων.


 

Θεωρώντας πως η Ευρώπη είναι μια κοινωνία κύρια πόλεων, με πάρα πολλές περιβαλλοντολογικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό τον σημαντικό ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν οι τοπικές αρχές, στην βελτίωση του περιβάλλοντος.
Καθώς και στο πολύ υψηλό επίπεδο αφοσίωσης που πρέπει να έχουν ώστε να σημειώνουν πρόοδο. Για τους λόγους αυτούς, το Ευρωπαϊκό Βραβείο για την Πράσινη Πρωτεύουσα, αποσκοπεί, στο να αποτελέσει ένα ακόμη κίνητρο για την προβολή και ανταμοιβή αυτών των προσπαθειών.
 
Ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας έχει απονεμηθεί – από την καθιέρωση του βραβείου το 2010 μέχρι τώρα – σε τέσσερις πόλεις. Η Στοκχόλμη κέρδισε τον πρώτο τίτλο, ακολουθούμενη από το Αμβούργο το 2011. Σημερινή κάτοχος του τίτλου είναι η πόλη Vitoria-Gasteiz στην Ισπανία, ενώ το 2013 ο τίτλος θα απονεμηθεί στη Νάντη.
Οι πόλεις Μπρίστολ, Κοπεγχάγη και Φρανκφούρτη που επελέγησαν τελικά, ως οι τρεις φιναλίστ στο διαγωνισμό για την Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2014, έχουν επιλεγεί από 18 πόλεις που διαγωνίσθηκαν για την ανάθεση το 2014.

Οι φιναλίστ είχαν προταθεί από μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που αξιολόγησε τις συμμετοχές σε 12 διαφορετικούς τομείς:

  1. Συμβολή, σε τοπικό επίπεδο, στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής
  2. Τοπικές μεταφορές
  3. Πράσινες αστικές περιοχές με αειφόρο χρήση της γης
  4. Φύση και βιοποικιλότητα
  5. Ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα της περιοχής
  6. Ηχορρύπανση
  7. Παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων
  8. Κατανάλωση νερού
  9. Επεξεργασία λυμάτων
  10. Οικολογική καινοτομία και βιώσιμη απασχόληση
  11. Διαχείριση του περιβάλλοντος από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης
  12. Ενεργειακή απόδοση

Μπρίστολ, Κοπεγχάγη και Φρανκφούρτη λοιπόν, θα παρουσιάσουν στην κριτική επιτροπή στις 8 Ιουνίου 2012 στις Βρυξέλλες το φάκελο τους, τα σχέδια δράσης τους, τη στρατηγική επικοινωνίας τους, αλλά και τη δυνατότητά τους να λειτουργήσουν ως πρότυπο για άλλες πόλεις.
Η κριτική επιτροπή θα ανακοινώσει την απόφασή της κατά την τελετή απονομής των βραβείων στην πόλη Vitoria-Gasteiz της Ισπανίας, στις 29 Ιουνίου.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version