Τρίτη, 6 Αυγ.
33oC Αθήνα

“Πράσινο φως” για υπεράκτιες γεωτρήσεις

“Πράσινο φως”  για υπεράκτιες γεωτρήσεις

Θα μειωθεί σημαντικά η ενεργειακή εξάρτηση από τρίτες χώρες….

Πράσινο φως για υπεράκτιες γεωτρήσεις σχεδιάζει να δώσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, επιτρέποντας έπειτα από πολλά χρόνια την εξόρυξη πετρελαίου στα αμερικανικά παράλια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, σε πρώτη φάση θα δοθεί άδεια για εξορύξεις στις ακτές της Βιρτζίνια, ενώ σταδιακά αναμένεται αδειοδότηση για το μεγαλύτερο μέρος των ακτών του Ατλαντικού έτσι ώστε να μειωθεί σημαντικά η ενεργειακή εξάρτηση από τρίτες χώρες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι με την κίνηση αυτή ο Ομπάμα προσπαθεί να κάμψει τις αντιστάσεις των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι εναντιώνονται στο νομοσχέδιο που προωθεί για την κλιματική αλλαγή αλλά και στις περισσότερες προτάσεις του για θέματα εσωτερικής πολιτικής.

Σύμφωνα με το BBC ο αρχηγός των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, John Boehner, χαιρέτισε τον τερματισμό του μορατόριουμ στα ανατολικά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η διατήρηση της απαγόρευσης σε άλλες περιοχές δεν είναι λογική».

Από την άλλη πλευρά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, και κυρίως η Greenpeace, καταφέρθηκαν εναντίον του Αμερικανού προέδρου τονίζοντας ότι το σχέδιό του «αυξάνει τον εθισμό των ΗΠΑ στο πετρέλαιο».

«Η νομιμοποίηση των υπεράκτιων γεωτρήσεων, σε περιοχές που εδώ και δεκαετίες ήταν προστατευόμενες, απειλεί τους ωκεανούς και τις παράκτιες κοινότητες με ρύπανση, πετρελαιοκηλίδες και περισσότερη κλιματική αλλαγή», δήλωσε εκπρόσωπος της Greenpeace.

Το μορατόριουμ για την απαγόρευση των υπεράκτιων γεωτρήσεων τέθηκε σε ισχύ πριν από πολλά χρόνια, όταν εκφράστηκαν έντονοι φόβοι για ενδεχόμενη περιβαλλοντική ζημιά από πετρελαιοκηλίδες.

Αν και πολλοί Δημοκρατικοί αντιτίθεντο στην άρση της απαγόρευσης, ο Ομπάμα είχε μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν για το συγκεκριμένο θέμα, απαριθμώντας τα οφέλη που θα προέκυπταν.

Ανακοινώνοντας την Τετάρτη την επίσημη πρότασή του, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι οι υπεράκτιες γεωτρήσεις δεν θα καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες των ΗΠΑ.

«Σήμερα ανακοινώνουμε τη διεύρυνση των υπεράκτιων γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, έτσι ώστε να εμπλουτίσουμε τις ενεργειακές μας πηγές» τόνισε ο Ομπάμα, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ενδέχεται να αδειοδοτηθούν οι γεωτρήσεις νότια του Ατλαντικού αλλά και στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης σχέδια για την Αλάσκα, τα οποία ωστόσο ακυρώνουν τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή του Μπρίστολ Μπέι.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε