Τρίτη, 23 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Πράσινο τέλος και στα αυθαίρετα;

Αύξηση στην ανοικοδόμηση αυθαιρέτων τη τελευταία διετία
Αύξηση στην ανοικοδόμηση αυθαιρέτων τη τελευταία διετία

Πολλά σενάρια έχουν δημιουργηθεί για την επιβολή “πράσινου τέλους” σε αυθαίρετα, καθώς ως γνωστό η πολιτεία προτιμά την είσπραξη από τις κατεδαφίσεις.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγή, Τίνα Μπιρμπίλη είχε αντιδράσει για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» με τίτλο «Δώστε και σώστε», που αποκάλυπτε τις προτάσεις, που συζητούνται στο υπουργείο για αυθαίρετα και ημιυπαίθριους χώρους. 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με επίσημη ανακοίνωση ενημέρωσε ότι οι πληροφορίες αυτές ήταν ανακριβείς και ανυπόστατες. Το υπουργείο έχει δεσμευθεί από τον Οκτώβριο ότι θα επανέλθει με συνολική πρόταση, που θα αφορά τον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών σε διάστημα έξι μηνών, 

Οι ανεκτέλεστες αποφάσεις κατεδάφισης είναι πλέον δεκάδες χιλιάδες, καθώς εκτιμάται ότι μόνο στην Αττική χτίστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2007 περισσότερα από 1.300 αυθαίρετα. Ιδιαίτερη έξαρση παρουσιάζει το φαινόμενο στη Λούτσα, το Κορωπί, την Κερατέα, τους δήμους του Θριασίου και άλλες περιοχές φυσικού κάλους. Τα αυθαίρετα εντοπίζονται όχι έπειτα από έλεγχο, αλλά έπειτα από καταγγελία, ενώ μια υπόθεση αυθαιρέτου για να τελεσιδικήσει μπορεί να περάσουν 5-7 χρόνια. 

Νομικοί και το Συμβούλιο της Επικρατείας προτείνουν να εξεταστεί η πρόταση του “πράσινου τέλους”, που προβλέπει την θέσπιση ανταποδοτικού περιβαλλοντικού οφέλους, τα έσοδα από το οποίο θα διατίθενται αποκλειστικά και μόνον για έργα περιβάλλοντος, σε υποβαθμισμένες περιοχές κι όχι για την κάλυψη του ελλείμματος. 

Υπέρ της νομιμοποίησης των κτισμάτων τάσσονται και οι συμβολαιογράφοι, ώστε να καταστεί δυνατή η μεταβίβαση τους. Επίσης ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζή έχει δηλώσει πως είναι άμεση η ανάγκη «να εφαρμόζονται άμεσα και χωρίς τη δυνατότητα αναστολής τουλάχιστον οι αποφάσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές, όπως δάση και δασικές εκτάσεις, αιγιαλοί, ρέματα, αρχαιολογικοί χώροι και προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA».

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε