Τα οικολογικά καταλύματα, προσελκύουν τους ευρωπαίους τουρίστες που επιλέγουν για προορισμό των διακοπών τους περιοχές με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που σέβονται το περιβάλλον.
Το νέο τουριστικό ρεύμα, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα τελευταία χρόνια, έχει αποκτήσει χρώμα που δεν είναι άλλο από το «πράσινο».
Αυτό επιβεβαιώνεται από τους μεγάλους tour operators και ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό και στην Ελλάδα.
Ιδιαίτερα οι κάτοικοι των σκανδιναβικών χωρών αλλά και οι Γερμανοί, που επιθυμούν να κάνουν διακοπές στη χώρα μας θέτουν ως προαπαιτούμενο την αειφορική διαχείριση των καταλυμάτων τους.
Με δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, ο πολιτικός μηχανικός Σωτήρης Μυλωνάς επιβεβαιώνει την νέα τάση στον τουρισμό:
«Οι τουριστικοί πράκτορες θέτουν, ως έμμεση απαίτηση, τα ξενοδοχεία να πληρούν κριτήρια περιβαλλοντικής διαχείρισης για θέματα που αφορούν τους φυσικούς πόρους, τα απορρίμματα και την εξοικονόμηση νερού» σημείωσε ο κ.Μυλωνάς.
Ένα χαρακτηριστικό ελληνικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι το καλοκαίρι, στα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, ο κάθε ένοικος καταναλώνει 450 λίτρα νερό την μέρα, ποσότητα ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με τα διεθνή όρια.
Τα «πράσινα» ξενοδοχεία πρέπει να πληρούν μια σειρά από απαιτήσεις σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά η προσέγγιση αυτή δεν είναι αρκετή.
Ετσι έχουμε περάσει στα «αειφόρα» ξενοδοχεία σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά
Η «πράσινη» πιστοποίηση ισοδυναμεί με την εξασφάλιση των κριτηρίων εκείνων που μπορούν να βοηθήσουν τις τουριστικές επιχειρήσεις να είναι βιώσιμες ενώ παράλληλα να δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες της προστασίας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, της ανάδειξης της τοπικής κοινωνίας και των εθίμων, με σκοπό την ευημερία.
«Κάποια στιγμή πάντως, εκτιμώ ότι η πιστοποίηση θα γίνει υποχρεωτική για όλα τα ξενοδοχεία, είναι κάτι που αποτελεί πλέον μονόδρομο» λέει ο κ.Μυλωνάς.
Περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα θα αναλυθούν σε ημερίδα του ΤΕΕ/ Τμήμα κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα την ενέργεια και την πράσινη ανάπτυξη στην Κατερίνη.